Lukijoilta: Lapsiperheiden palvelut Sundomissa

Sosiaalisessa mediassa on otettu jälleen keskusteluun Sundom Daghemin varhaiskasvatusyksikkö Barnholken ja sen tulevaisuus. Asia koskettaa perhettämme, sillä 3-vuotias lapsemme aloitti oman päiväkotitaipaleensa kolmisen kuukautta sitten juuri Holkenissa, ja olemme seuranneet lakkautusuhkaan liittyvää keskustelua.

Kun haimme varhaiskasvatuspaikkaa lapsellemme, saimme yllätyksemme kuulla, että Sundomin varhaiskasvatuspaikoista kaikki muut Holkenia lukuun ottamatta olivat täynnä. Samaan aikaan kasvatus- ja opetuslautakunta oli tekemässä Holkenin lakkautuspäätöstä, joka onneksemme kaatui ja Holken sai jatkoaikaa.

Jokin aika sitten saimme kuulla, että Sundom Daghem osallistuu kaksivuotiseen esikoulukokeiluun, mikä tarkoittaa, että Holkenin lapsista suurin osa siirtyy syksyllä esikouluun.

Tämä on jälleen kirvoittanut keskustelun siitä, että pitäisikö Holken lakkauttaa, sillä syksystä lähtien lapsia on liian vähän.

Näen tässä ongelman lisäksi selkeän mahdollisuuden. Kun olen keskustellut muiden sundomilaisten perheiden kanssa, monet arvostavat palveluita täällä meidän omassa kylässämme ja mielellään laittaisivat lapsensa päiväkotiin Sundomissa. Holkenin osalta hankaluutena monille on ollut se, että ryhmä on 3–5-vuotiaille ja monet lapset aloittavat päiväkotitaipaleensa jo aiemmin. Nyt kun tästä ryhmästä siirtyy eskarikokeiluun jopa kaksi ikäluokkaa, jäljelle ei tosiaan jää montakaan lasta. Mutta miksei tässä kohtaa laajennettaisi ikähaitaria 1–4-vuotiaisiin, jolloin useammilla perheillä olisi mahdollisuus valita Holken lapsensa varhaiskasvatuspaikaksi?

Sundom on kasvava ja kehittyvä osa Vaasaa, ja täällä lapsiperheiden määrä kasvaa koko ajan mm. uuden Björsbergetin asuinalueen myötä, ja sitä kautta näen, että tarve varhaiskasvatuspalveluille tulee kasvamaan entisestään.

Olisi todella lyhytkatseista lakkauttaa Holken, jolloin me sundomilaiset joutuisimme kuljettamaan lapsemme keskustaan hoitoon ja samalla me menettäisimme ainutlaatuisessa merimiljöössä sijaitsevan luonnonläheisen päiväkodin, joka on toiminut täällä jo vuosikymmeniä.

Lapsiperheiden palvelujen supistaminen ei kanna pitkälle, vaan päinvastoin palveluita täytyisi kehittää vastaamaan tarpeita!

Taina Råtts

Sundom, Vaasa

Kommentoi