Lukijoilta: Lasten auttamista selvitettävä

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on esittänyt, että Suomi voisi ottaa vastaan perheettömiä alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä. Hänestä Suomella on valmius siihen.

Kreikan pakolaisleireillä on jopa 5 000 ilman vanhempiaan saapunutta alaikäistä. Sitä ei tiedetä, kuinka moni heistä on orpo.

Kreikka on vedonnut jo lokakuussa EU-maihin, että nämä ottaisivat leireiltä pois edes tuhat lasta. Maassa on paljon pakolaisia ja lisää saapuu koko ajan.

Kreikan Suomen-suurlähettiläs Georgios Ayfantis on painottanut, että lasten tilanne on humanitaarinen kysymys, ja sitä ratkaistaessa pitäisi unohtaa kysymys pakolaisvirroista. Hän muistuttaa, että kyseessä ovat yksin tulleet haavoittuvat lapset ja teini-ikäiset (Yle 11.2.). Enemmistö on teini-ikäisiä.

Ohisalon esitys on ainakin osittain yllätys hallituskumppaneille. Näin on todennut esimerkiksi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Asiaa on kuitenkin käsitelty hallituksen iltakoulussa syksyllä.

Lasten tuominen ei ole keskustalle itsestäänselvyys. Kaikkosen mukaan puolue tarvitsee ennen kannan muodostamista lisätietoja siitä, minkälaisista lapsista on kyse. Puolue haluaa myös hallitusohjelmassa päätettyjä maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä voimaan ennen kuin lapsia tuodaan Suomeen.

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden ylijohtajan Laura Yli-Vakkurin mukaan Suomi voisi itse vaikuttaa siihen, keitä Kreikasta tänne tuotaisiin (HS 13.2).

Hallitus ei ole vielä päättänyt, otetaanko leireiltä alaikäisiä. Ohisalo ei ole ilmoittanut aikatauluista eikä sitä, minkälainen määrä lapsia voitaisiin hakea. Keskeinen EU-maa Ranska on luvannut ottaa 400 lasta, mikä tarkoittaa sitä, että kovin suurista määristä ei Suomen kohdalla varmastikaan puhutaan.

Tiedossa on, että lapset elävät kurjissa ja ankeissa oloissa, joissa on pulaa vedestä ja ruuasta. Asumuksina ovat teltat ja yöt ovat kylmiä. Hygienia on huono ja lapset kärsivät erilaisista sairauksista.

Vaikka kaikki tämä on järkyttävää, Suomen pitää käyttää asiassa tarkkaa harkintaa.

Lähtökohtaisesti on kuitenkin oikein ja perusteltua, että vauras länsimainen Suomi auttaa hädänalaisia lapsia. Suomella on siihen mahdollisuus.

Kommentoi