Lukijoilta: Lasten ja nuorten mielenterveys

Kaikesta päätellen tilanne on huolestuttava, kun seuraa mitä tuodaan esiin kirjoituksissa ja muissa tiedotusvälineissä julki.

Eduskunnan kyselytunnilla ministerit lupasivat kymmeniä jopa satoja miljoonia yhteen laskien hoitoihin ja siihen kuuluviin toimintoihin. Ovat hyvät lupaukset. Mutta jotenkin tuli tunne, että se hyvän jakaminen oli poliittista kasvojen pesua, hädän keskellä.

Kysymys kuuluu, miten tällaiseen tilanteeseen lapsia ja nuoria on joutunut.

Kotona on se ensimmäinen ”asema”, jossa vanhemmilta saa ensimmäiset ohjaukset. Joillakin vanhemmilla on suuret odotukset jälkikasvusta. Toiset ovat, sanoisinko vähemmän kunnianhimoisia lasten ohjauksessa. Silloin lapsella on suuri vaara ajatella asioita samansuuntaisesti. Silloin koulussa alkavat vaikeudet. Näissä kahdessa tavassa voi syntyä lapsille ylikuormaa, silloin itseluottamus voi vaikeutua.

Opettajilla on varmaan vaikeuksia käsitellä lapsia oikealle tasolle, kun me ihmiset olemme kaikki erilaisia, kun meidän geeniperintämme ratkaisee paljon.

Monen laista ohjausta lapset saavat, ensi taival on päiväkoti tai yksityinen hoitopaikka. ”Eskari” on seuraava kohde, sieltä ala-asteelle 6 vuotta, yläkoulussa tulee 9 vuoden oppivelvollisuus täyteen. Kun otetaan ”eskari” mukaan, niin 10 vuotta siinä opiskellaan.

Jotkut ovat saaneet kuulla arvostellen, mikä sinustakin tulee aikuisena, jos opiskelut eivät ole oikein sujuneet. Voin sanoa, että itse olen saanut lausetta käsitellä, mutta kyllä siitä on eteenpäin menty.

Peruskoulun jälkeen toiset jatkavat lukioon, loput ammattikouluihin, noin 7 prosenttia ei jatka koulutusta vuosittain.

Tätä kouluvaihetta kun ajattelee, niin on se aikamoinen taival henkisesti, kun maailma muuttuu kaikenaikaa, virikkeitä tulee joka suunnasta.

Yksistään ilmaston muutos on vaikuttanut huolestuttavasti nuoriin. Tässä ovat mielestäni aikuiset olleet tuomassa jopa hysteerisesti maapalon tuhoa, kun katsoo kuinka nuoria on esimerkiksi viety kaduille ja toreille julisteet kädessä ja siellä he marssivat silmät kauhusta pyöreinä. Miten tämä voi vaikutta nuorten ajatusmaailmaan?

Suomi on hyvä maa asua, suurin osa kansassa on mielestäni samaa mieltä. Tätä pitää myös nuorille tuoda esiin, eikä marista kaikesta, tarkoitan aikuisia. Sitä en tiedä, onko niin sanotuilla pudokkailla prosentuaalisesti enemmän mielenterveyssairauksia, kuin edellä mainituilla opiskelijoilla.

Jotain järkevää pitää tehdä etukäteen mielenterveysasian eteen, eikä odotella korjausrahoja, missä tilanteessa nyt ollaan.

Matti Latva-Panula

Ilmajoki

Kommentoi