Lukijoilta: Lasten ja nuorten mielenterveys

Eduskunnan kyselytunnilla 28.11.2019 puhuttiin lasten ja nuorten mielenterveysongelmasta. Opetusministeri sanoi, että siihen pitää saada lisää rahaa.

Tämä tuntui olevan tyyli muissakin asioissa. Kaikki mitataan rahassa. Tyyliin ”Raha Ratkaisee. ”Esitän tässä ns. ”Vaihtoehtobudjetin” , mitä sanaa usein käytetään eduskunnassa. En väitä, että se on ainoa oikea.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelma johtuu monista seikoista. Siinä toimii lähinnä syyn ja seurauksen laki. Mitä kylvetään, sitä niitetään. Tällä tarkoitan sitä, että usean vuosikymmenen ajan on määrätietoisesti ajettu alas kristinuskon opetusta kouluissa. Tilalle on tullut ”elämänkatsomusta”, idän uskontoja ja muita ihmisoppeja.

Jo yleissivistyksen kannalta olisi jokaisen hyvä tietää edes jotakin Raamatusta ja kristinopista. Jos nuorilta kysytään jotakin Raamatusta tai esimerkiksi ”tiedätkö kuka Jeesus on”, he eivät useinkaan tietä yhtään mitään koko asiasta.

Kun siis on kylvetty lasten sydämiin ns. valhevehnää, eli Raamatun käyttämää nimikettä lustetta, ei ole lainkaan ihme, että lasten mielet ovat häiriintyneet. Ne tahot, jotka tällaista opetusta ovat ajaneet saisivat hävetä.

Mielenterveysongelmaan vaikuttavat myös esimerkiksi lapsille tarkoitetut tv-ohjelmat, joissa usein on hirvittävän näköisiä otuksia. Niissä on pääasiallisesti kysymys vastakkainasettelusta. Hyvä ja paha sotivat tai tappelevat. Kylvetään siis väkivaltaa. Ei ihme että yhteiskunta muuttuu koko ajan väkivaltaisemmaksi. Lapset samaistuvat näihin kauhuhirviöihin. En ymmärrä, miksi lapsille pitää syöttää ja näyttää tällaisia hirviöitä.

Toinen seikka on se että varhaisnuorille tarjotaan muutakin. Jotkut edesvastuuttomat aikuiset antavat heille huumeita ja ”miestä väkevämpää”, ja lapset kuvittelevat olevansa aikuisia.Kymmenen–kaksitoistavuotiaat hoipertelevat kaduilla. He palavat loppuun jo nuorina. Heillä ei ole kunnon lapsuutta ei tulevaisuutta eikä toivoa. Tätä ei voi yleistää sillä onhan paljon niitä, ehkä enemmistö, joilla ei ole ongelmia.

Vaihtoehtoni on, että palautetaan kouluihin uskonnonopetus sellaisena, kuin se oli vielä 40-luvulla. Uskonnolla tarkoitan kristinoppia. Se on ollut kantavana voimana maassamme vuosisatojen ajan. Aina siitä alkaen kun Mikael Agricola käänsi Uuden Testamentin suomen kielelle 1500-luvulla.

Sota-aikana täällä rukoiltiin paljon ja etsittiin apua ylhäältä. Keneltä nykynuoret pyytävät apua, kun eivät ole kuulleet Jumalasta?

Matti Dahlbacka

Pietarsaari

Kommentoi