Lukijoilta: Legenda susien salametsästyksestä

Ilkka-ledessä (19.11.) oli artikkeli ”Salametsästys säilyy ennallaan”, joka perustuu Luken käsityksiin. Kysyä vain voidaan, mikä taho on taas vaikuttanut Luken käsityksiin noin vakuuttavasti susien salametsästyksestä?

Väitetään suden olevan erittäin uhanalainen ja laittoman tappamisen pysyvän ennallaan.

Todettakoon ensiksi, ettei susi ole uhanalainen laji, eikä salametsästyksen olevan yleistä. Käsityksen suden uhanalaisuudesta ovat luoneet tahot, joille susi on ”pyhä eläin”, jolla voidaan käydä luontopoliittista propagandaa maaseudun väestöä vastaan.

Käsite suden laajamittaisesta salametsästyksestä on myös illuusio.

Toimin viisi vuotta Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana ja metsästyksenvartijana, jona toimin edelleen. Joten sisäpiirin käsitystä on, mitkä tahot ovat vaikuttaneet Riistakeskuksen ja Luken propagandatiedottamiseen susien salametsästyksestä.

RHY:n toiminnanohjaajana tilasin Metsähallituksen erävalvojien vuosiraportit ja erävalvojien päällikön kanssa kävin keskustelua susien salametsästyksen laajuudesta Suomessa. Niissä raporteissa ja keskusteluissa ei tullut ilmi todisteita, että suden salametsästys olisi laajamittaista Suomessa.

Käsitykset näyttävät pikemminkin perustuvan yksittäisiin tapauksiin hukutetusta sudenraadosta ja onnettomasta Perhon salakaatotapauksesta.

Minne ne sudet sitten ovat kadonneet tässä vajaan kymmenen vuoden aikana?

Kun Tassu-järjestelmä tuli käyttöön, niin silloin arvioitiin, että Suomessa on 300–350 sutta. Tämä luku hyväksyttiin silloin, mutta pian alkoivat luonnonsuojelutahot valittaa, että metsästäjät liioittelevat susien määrää saadakseen enemmän susien kaatolupia.

Suomen Riistakeskus ja RKTL (nykyinen Luke) alkoivat myötäillä tuota kritiikkiä.

Susikannaksi tuli uusi arvio, noin 150 sutta.

Meni vuosi–pari, kun tietyt tahot alkoivat toistaa ajatusta: ”Minne on kadonnut yli 150 sutta?” Toistettiin käsitystä suden laajamittaisesta salametsästyksestä.

Ensin ei kelvannut arvio yli 300 sudesta, mutta kun joku keksi käyttää tuon tilaston numeroita hyväksi, niin saatiin salametsästyksen piikkiin ne 150 sutta.

Näin luotiin legenda susien salametsästyksestä.

Ainut suden todellinen salakaato on poliisiviranomaisen tekemä tutkimus epäillystä suden salakaadosta, jonka käräjäoikeus on tuominnut pitäviin todisteisiin perustuen. Kaikki muut syytökset ovat populistista susipropagandaa.

Tämän asian pitäisi Lukenkin ymmärtää ja tiedottaa realistinen susikannan arvio. Nuo nykyiset luvut ovat kymmenen vuotta jäljessä.

V-M Hakola

Ilmajoki

Kommentoi