Lukijoilta: Leonbergin koira nimeltään Essi

Olin meidän Essin kanssa aikanaan ensimmäistä kertaa koiranäyttelyssä. Näyttelykokemus ei ollut nuoren narttukoiran mieleen, mutta sain paljon neuvoja eräältä rouvalta kehän ulkopuolelta, vaikka hän totesikin, että ”mehän olemme kilpailijoita, eikä minun tulisi Jukka sinua neuvoa”. Otin kiitollisuudella annetut neuvot vastaan oppiakseni niistä.

Keskustan kenttäväki neuvoi omaa puoluejohtoa ensimmäisen kerran, kun se antoi tukensa Matti Vanhasen (puolueen virallinen presidenttiehdokas) sijasta Paavo Väyryselle.

Tätä ihmeteltiin, mutta kukaan puolueen johtoportaasta ei reagoinut asiaan sen kummemmin. Paremminkin ruvettiin syyttämään Paavoa, minkä meni tekemään, kun vei kepun äänet.

Viime eduskuntavaaleissa koetun rökäletappion siivittämänä puolue meni vasemmistovetoiseen hallitukseen perustellen päätöstä sillä, että tulevan hallituksen ohjelma oli kuin omasta puolueohjelmasta.

Taaskaan puolue- ja piirijohto ei kuunnellut kentän antamia neuvoja. Kunta- ja maakuntatasolla poliitikot perustelevat hallituksen päätöksiä pitkin matkaa sillä, että demarit tai vihreät tämän tekivät.

Mielestäni hallituksen päätökset ovat aina koko hallituksen tekemiä. Toisin sanoen myös keskustan tekemiä ja siunaamia. Kansa kiittää ja osoittaa mieltymyksensä selkeästi kannatusluvuissa – aivan kuten se teki 1960-luvun kansanrintamahallitusten jälkeen.

Pienemmissä asioissa ja haasteissa keskusta ohjaa keskustelun lehdistön, opposition ja muiden syyksi. Oman peilin sijaan syyllinen löytyy aina muualta. Se on tietysti itselle helpointa, muttei tietenkään kovin rakentavaa.

Puolueen kannattaisi viimeistään nyt ottaa opiksi Anneli Jäätteenmäen antamat neuvot (MT). Ajankohtaisia haasteita ja ongelmia ei voi ratkaista lehdistöä ja oppositiota haukkumalla. Ne pitää ratkaista puolueen itse, sisältä päin.

Kunta- ja maakuntatasolla voisi joidenkin osalta poliittista työtä verrata koulukiusaamiseen, yksi tuo oman poliittisen viitekehyksen ulkopuolelta esille asian, jota muut sitten maalittavat.

Tällainen ei rakenna luottamusta, saati edistä sitä, että tämä poliitikko pääsisi koskaan ensimmäistä meijeripukkia pidemmälle urallaan.

Essistä ei muuten tullut näyttelykoiraa, mutta Essi oli kaikin puolin hyvä ja oppivainen koira, joka eli pitkän ja rikkaan elämän.

Jukka Joensuu (kok.)

Pohjanmaan Kokoomuksen vpj.

Kommentoi