Lukijoilta: Liikenneympyrässä väliin tunkeva on usein syyllinen

Markku Hankanen otti ansiokkaasti ja monipuolisen maalaisjärkisesti kantaa (Ilkka-Pohjalainen 16.7.) ”Mihin unohtui suuntamerkki” kirjoitukseeni.

Liikenneympyrät ovat todellakin monelle niitä vähän käyttäneille jonkin asteisen pelon aiheita. Meille paljon ajaville se on sitä vastoin jopa näytön paikka eli kyse on siitä, kuinka rohkeasti me jo liikenneympyrässä ajavien väliin kurvaamme.

Mutta seuraukset ovat sitten aivan jotakin muuta. Kun jo ympyrässä ajava haluaa uudistaa autonsa ja hurauttaa väliin tunkeneen ”maanteiden ritarin” autoon.

Hankanen kirjoitti, että turha viivyttely ympyrään mentäessä johtunee usein siitä, ettei ajamiseen keskitytä aktiivisesti. Oikeaoppinen liikenneympyrään ajaminen on kiistatta yksi vaativimmista liikennetilanteista.

Siihen on syytä valmistautua hyvissä ajoin kiertoliittymää lähestyttäessä, varautua väistämään kevyenliikenteen käyttäjiä, sovittaa nopeus liittymää kiertäviin pysähtymistä välttäen ja ajaa rohkeasti ympyrää kiertävien väliin sekä vielä huomioida poistuessa kevyenliikenteen käyttäjät.

Kaikki muu pätee joustavaan ja turvallisen liikenteen sujuvuuteen, mutta ei ”rohkeasti ympyrää kiertävien väliin”. Olen itse ollut ”kartturin” penkillä, kun kuljettaja joutui kiirehtimään väliin. Kaikki näyttikin onnistuvan hyvin, kunnes meidän rohkeiden kilpailijoiden, rohkeasti väliin ajaneiden auton peräpää musertui.

Syylliseksi tässä ja monissa vastaavissa tilanteissa on tuomittu rohkeasti väliin ajanut, vaikka toinen ajoikin perään. Liikenneympyrässä jo olevan etuajo-oikeus on ehkä liiankin vahva oikeus monissa tulkinnanvaraisissa tilanteissa. Mutta parempaakaan ei ole! Eikä kannata ainakaan kovin rohkeasti ajaa väliin.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi