Lukijoilta: Liikkumattomuus tulee kalliiksi

Meillä Vaasassa on järjestetty Ikäkeskuksen toimesta jo yli 10 vuotta kuntosalitoimintaa +65-vuotiaille. Kuntosalit sijaitsevat Vuorikeskuksessa ja Palosaarella. Lisäksi toimintaa on myös Tammikaivontiellä, missä ryhmäkoot ovat pienempiä ja he saavat enemmän tukea harjoitteluun.

Kuntosalihanke Vuorikodille, sai sysäyksen valtuustoaloitteestani vuonna 2004, kun apuvälinelainaamo siirtyi Tammikartanoon ja esitin että tilat otettaisiin asianmukaiseen käyttöön. Palosaaren kuntosalin tilat saatiin entisen postin tiloista. Kuntosaleilla on ammattitaitoiset ohjaajat ja asiakkaat kokoontuvat kerran viikossa ryhmäharjoitteluun.

Ikäihmiset ovat ottaneet tämän toiminnan hyvin vastaan ja he ovat osoittaneet kiinnostusta oman terveyden ja kuntonsa ylläpitoon. Harjoittelun tavoitteena on tasapainon ja lihaskunnon kehittäminen ja ylläpito. Toiminta tukee kotona asumista ja siellä pärjäämistä.

Suurin tavoite on toimintakyvyn ylläpitäminen ja parhaimmissa tapauksissa sen parantaminen. Koska liikunta tapahtuu ryhmissä, on se samalla vertaistukea ja sosiaalista kanssakäymistä, mikä puolestaan on toimintaa yksinäisyyttä vastaan. Yksinäisyys on suuri ongelma myös ikääntyneiden keskuudessa!

Kuntosalitoiminta koki ”kolauksen” muutama vuosi sitten, kun sille asetettiin kriteerit ja hinta. Kriteereiden vuoksi jouduimme puolittamaan asiakasmäärämme, mikä oli monelle suuri pettymys. Me työntekijät joudumme kuulemaan siitä edelleen! Kriteereiden vuoksi puhumme asiakkaista, joiden toimintakyky on heikentynyt, tai vaarassa heikentyä. Asiakkaita kyllä riittää.

Nyt on ollut muutaman vuoden ajan uhkana, että Palosaaren kuntosali joudutaan lopettamaan säästösyistä.

Olen tehnyt kuntosaliasiasta ponsiesityksen, joka kuuluu näin: ”Valtuusto toivoo, ettei Ikäkeskuksen ikäihmisille tarkoitettua kuntosalia Palosaarella lopeteta/suljeta ja että tutkitaan mahdollisuuksia löytää sopivia tiloja, niin että toimintaa voitaisiin jatkaa lähipalveluna myös muilla asuntoalueilla”.

Koska kyseistä ponsi-esitystä ei ole käsitelty, esitin sen tänä vuonna uudelleen valtuuston budjettikokouksessa. Molemmilla kerroilla valtuusto on hyväksynyt sen yksimielisesti.

Toimintamme lisäksi kuntosaleilla on useita iltakäyttäjiä, esimerkiksi Liikuntatoimi sekä yhdistykset. Joten käyttöä näillä saleilla on ja tulee olemaan jatkossakin.

Säästöt, mitä toiminnasta saadaan, tuntuvat kovin pieniltä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkästään sillä, että ikääntynyt väestö saadaan liikkeelle, voidaan valtakunnallisesti säästää miljardi euroa vuodessa! Onko kaupungilla siis varaa säästää tästä!

Kaikki tämä epätietoisuus Palosaaren kuntosalin tilanteesta, on ollut raskasta meille työntekijöille, kun joudumme päivittäin vastaamaan asiakkaillemme kysymyksiin jatkumisen puolesta.

Palosaaren kuntosalin toiminnan jatkumisen puolesta on meneillään myös Mauri Öljymäen nimienkeräysadressi, jossa on jo yli 500 nimeä.

Nyt onkin tärkeää, että tekemäni ponsi käsitellään perusteellisesti mitä pikemmin kaupunginhallituksessa ja jatkomahdollisuudet saadaan selville.

Arja Miettinen (sd.)

kaupunginvaltuutettu ja kuntosaliohjaaja

Vaasa

Kommentoi