Lukijoilta: Liitoskuntien keskustojen kehitys on turvattava

Kyllä taas tuli törmättyä tähän yhdenvertaisuusperiaatteeseen, mitä Seinäjoen kaupunki harrastaa maankäyttö- ja rakennuspolitiikassa. Jotenkin sen ymmärrän, että kaikki ovat samalla viivalla yhteisen omaisuuden käytössä, mutta ongelma on tämän kaupungin suuressa pinta-alassa. Kaupungin infra ei huomioi alueellisia haasteita tuottaa palveluita Seinäjoen kaupungin keskustan ulkopuolella.

Into Seinäjoki on kaupungin omistama yritysten sijoittumiseen ja sisäänvetoon erikoistunut osakeyhtiö, jonka tulisi erityisesti tiedostaa ongelma. Nyt kun tuntuu, että ainut keino saada toimitilat tai tontti Ylistaron Untamalasta tai Peräseinäjoen Sammatista on olla miljoonaluokan liikevaihtoa harrastava yritys, joka haluaisi sijoittua Untamalaan tai Sammattiin.

Me kaikki ymmärrämme, ettei esimerkiksi McDonald’s tai Power avaa liikettä Peräseinäjoen keskustaan? Syitä on turha tässä luetella tai jos niitä ei ymmärrä, lukee kyllä väärää juttua ja voi siirtyä seuraavaan.

Olen aiemminkin tuonut esille kaavan puutteellisuuden ja rakennusvalvonnan ongelmat liittyen Peräseinäjoen taajaman kehitykseen. Täällä kun olisi paikallisilla yrityksillä ollut halua kehittää keskustaa rakentamalla uutta omalle tontille, niin kaupunki ohjaa sijoittamaan rakennukset kaavan mukaisesti keskustan ulkopuolelle. Mikä idea?

Tärkeintä olisi saada palvelut pysymään keskustassa pienellä alueella ja näin keskusta kehittyisi ja pysyisi virkeän näköisenä.

Nyt viimeisenä törmäsin yrittäjään, joka olisi halunnut sijoittua Peräseinäjoelle ja ollut halukas vuokraamaan kaupungilta liiketilat. Asiasta yrittäjän kanssa keskustelleena sain sellaisen käsityksen, että kaupunki oikeasti hakee McDonald’sin ja Powerin kokoisia yrityksiä Peräseinäjoen alueelle.

Olin aluksi aika varautunut asian suhteen, mutta kun sain kopiot asiakirjoista, joita kaupunki oli yrittäjälle tarjonnut allekirjoitettavaksi, niin ymmärsin yrittäjää aivan täysin. Sain asialle myös vahvistuksen soittamalla muutaman puhelun, verkostolle joka on tullut tutuksi alueen vaikuttajista.

Tarjoankin kaupungin virkamiehille mahdollisuutta tehdä yhteistyötä Peräseinäjoen Yrittäjät ry:n kanssa vastaisuudessa. Silloin kun alueellemme on hakeutumassa uusia yrityksiä, voimme omalla aluetuntemuksellamme tuottaa tietoa alueen ostovoimasta ja antaa realistisen käsityksen asiakasvirtojen liikkuvuudesta.

Tarvittaessa voimme toimia myös neuvottelujen tukena rinnalla, jotta sijoittuva yrittäjä saa paikallista tukea toiminnalleen ja Seinäjoen kaupunki tukea päätöksilleen. Alueellisesti on tehtävä poikkeuksia yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi kuntalaisten palvelujen säilyttämiseksi.

Asko Viitanen

puheenjohtaja

Peräseinäjoen Yrittäjät ry

Kommentoi