Lukijoilta: Likaaminen!

Joskus sanotaan, että ihminen on sika – joskus siihen lisätään, että sikahan on siisti. Niinhän se on.

Ihminen pilaa ympäristöään missä ikinä liikkuukaan. Hän on varta vasten tehnyt reittejä siinä tarkoituksessa, että niitä taivaltaessaan voisi katsoa ja nähdä tätä monimuotoista ison Isämme aikaansaannosta Linnunratagalaksin haarakkeessa. On kuitenkin todettava, että kaunistukset – rumuus sen kun lisääntyy!

Mitä poistetaan ja pilataan, näkyy saasteena maalla, meressä ja yhä enemmän myös ilmassa – älykkyydessä keksityt hyvinvointilaitteet tuottavat yhä pitempään ”kestävää” roskaa. Jos kohta viisas viemäröinti johtaa pääkaupunkiseudullakin joka aamu satatuhatta kiloa sontaa, joka elintarvikkeista paljolti tulleena ”ruokkii” Itämerta, kun se joskus sai ruokkia kasveja ja pieneliöstöä ja antoi elinvoimaa. Nyt ”homo sapiens” eli viisas ihminen lisää ”kuolonvoimaa”!

Surkeinta on yksipuolistuva monimuotoisuus eli valkoiset pallerot pellolla, jos missä karjataloutta ja ”agrikulttuuria” saa vielä olla. Kylän kaunistajat, heinäseipäät ovat kadonneet eikä sisilisko ota aurinkoa ladon seinähirrellä. Kerran käärme kulki jalkojen yli niityllä ja kylmänä sai pojan liikahtamaan – ja kevyesti pisti sääreen.

Missä on puhtaus ja äänettömyyskin – se luonnon lahja lakkaamatta ahnehtivalle ihmispoloiselle, siellä kolahtaa kaljapurkki niittokoneeseen, siellä ihminen on asialla. Moniko meistä muistaa mitä puhtaus ja siisteys ovat, milloin joit janoosi lähteestä, milloin koit hiljaisen, puhtaan polun?

J. Ruokoja

Laihia

Kommentoi