Lukijoilta: Linnut lentävät lankoihin – lisää varoituspalloja!

Joutsenet ja muutkin suuret linnut ovat lisääntyneet. Isot linnut ovat pienempiä lentäjiä hitaampia myös kääntämään lentosuunta, jos he huomaavat sähkölankoja viime tipassa.

Kun mm. joutsenet ja kurjet eivät havaitse lankoja päivän aikaankaan lentäessään, niin törmäys on seurauksena. Esimerkiksi tämän kevään aikana on jo tapahtunut runsaasti joutsenten surmanlentoja.

Järvien läheisyydessä asuvat ihmiset, aikuiset ja lapset ovat joutuneet surullisten tapausten todistajiksi. Näin siksi, kun sähkölankoihin lentäneitä kansallislintujamme on pötköttänyt kuolleina piha-alueella ja kulkuteiden varsilla jne.

Onpa monessa kohteessa on 2–3 vierekkäin lentänyttä joutsentakin kuollut lankoihin samaan aikaan. Joissakin tapauksissa on soitettu viranomaisille ja kysytty neuvoa miten joutsenvainaiden kanssa toimitaan? Ohjeeksi on saatu, että itsekin voi linnun haudata tms.

Eikä esimerkiksi poliiseilta voi toki vaatiakaan joutsenten ja muiden lankoihin lentäneiden satojen rauhoitettujen lintujen hakemista pois pelloilta ja maastoista. Poliisien aikaa menisi tähän touhuun aivan liikaa tärkeämpien tehtävien hoidosta.

Useammat onkin korjattu pois paikallisten asukkaiden toimesta, tai jätetty petoeläinten ruuaksi. Yleensä seuraavina öinä kuolleet linnut ovatkin häipyneet ”parempiin suihin”.

Esimerkiksi Töysän ja Lehtimäen rajan tuntumassa havaitsi eräs erämies joutsenen lentävän lankoihin. Hän sai heti tuoreeltaan puhelimella vastauksen menetellä kuolleen linnun kanssa oman harkintansa mukaisesti. Hän päätti kaveriensa kanssa testata, minkä makuista on joutsenpaisti.

Toteamus oli; ”Ei ollut hääppöisen makuista ja lihaakin ihmeteltävän vähän näin suuressa linnussa. Luidenkin osuus oli yllättävän suuri”. ”Syöminen jäikin vain maisteluksi ja maakuoppa oli joutsenlihan oikea osoite”.

Sähköyhtiöiden toimesta on asetettu kirkkaanvärisiä huomiopalloja lankoihin. Monien järvien rantojen lähimaastojen langoista ne vielä puuttuvat! Koillis-Satakunnan Sähkön toimitusjohtaja lupasi Alavuden kaupunginhallituksen jäsenille, että varoituspalloja laitetaan lisää.

Esimerkiksi Ponnenjärven pohjoispään peltoaukealla sijaitsevien lankojen yli lentää jopa satoja joutsenia vuorokauden aikana. Moni on menettänyt henkensä tämän kevään aikana törmätessään merkitsemättömiin lankoihin.

Nyt onkin järvi- ja lankarikkaan alueemme asukkailla toivomuksena, että sähköyhtiöt käyttäisivät siirtomaksujen korotuksiaan osan myös varoituspallojen laittamiseen. Kevät ja kesä ovat tähän työhön ihanteellista aikaa.

Palloja pitäisi laittaa nykyistä lyhyemmin välein ja suurempiakin. Pallojen korvaajiksi voisi kehitellä värikkäitä ja ääntäkin ilmanvirtauksissa kehittäviä metallisia kilkuttimia, helistimiä jne. Tällaiset kapineet varoittaisivat lintuja hämärän ja pimeän aikaankin!

Nyt yleisesti käytössä olevien varoituspallojen on todettu oleellisesti pelastavan lintuja päiväsaikaan. Järvelle tapahtuvaa lintujen suoraviivaista laskua tai nousua seuratessa huomaa, miten joutsen nostavat nopeasti korkeutta, kun huomioivat varoituspallot.

Merkitsemättömiä lankoja linnut eivät ainakaan huonommalla säällä huomaa. Johtojen yli lennetään siivet hipoen.

Monet tuulimyllyistä haittoja hakevat ovat julistaneet, että joutsenetkin lentävät sähkön tuottajien pitkiin, pyöriviin lapoihin. Näin ei todellisuudessa ole. Lintujen ei ole havaittu lentävän ”väkkärien” vaarohin, vaan karttavat ne kaukaa.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi