Lukijoilta: Linnut tykkäävät hampunsiemenistä

Meidän lintulautojemme ympärillä lenteli paljon pikkuvarpusia. Huomasin, etteivät niille kelpaa kovin hyvin auringonkukansiemenet, pähkinät eikä rasvaruoka.

Löysin joltain netin lintusivulta listan, että mistä ruoista mitkäkin lintulajit tykkäävät. Sen mukaan pikkuvarpusen mieliruokaa ovat hampunsiemenet. Siispä etsimään niitä kauppojen eläinruokaosastoilta. Ei löytynyt. Piti turvautua verkkokauppaan.

Ostin niitä eräältä hamppufarmilta säkillisen. Ostin myös oman lintulaudan niille. Nyt pikkuvarpuset syövät hampunsiemeniä kilvan ja iloisina. Muutamia talitiaisia ja muitakin siinä käy nokkimassa. Lumen tulo lisäsi pikkuvarpusia. Nyt niitä pyörii 15–20 kerrallaan.

Lintuja tuli niin paljon, että levitin syöntitilaa siten, että laitoin lintulaudan alle terassin kaiteelle leveän tynnyrin kannen, jolta sitten linnut voivat syödä lintulaudalta syöviltä putoilevia siemeniä.

Luulin ensin, että ostin niitä likaa, mutta nyt kulutus on niin suurta, että voin joutua kevätpuolella tilaamaan lisää.

Ne ovat sellaisen hamppulajin siemeniä, ettei niistä kannata yrittää kasvattaa kasveja toiveena saada kannabista viihdekäyttöön, eläkeläisen arkea piristämään. Täytyy vain katsella lintujen ilonpitoa.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi