Lukijoilta: Lintujen talviruokinta

Kaikkihan me luonnon eläimiä (ja lemmikkejämme) rakastamme ja haluamme niitä auttaa selviytymään ankaran talven yli. Lintujen ruokkiminen omalla pihalla on kuitenkin asia, jota kannattaisi vähän puntaroida ennen kuin siihen ryhtyy. Linnut pärjäävät kyllä ilman ihmisen apua, joten mitään pahaa ei tapahdu, vaikka syöttöpaikkaa ei ihminen perustaisikaan.

Jos paikan haluaa perustaa, olisi hyvä lukea muutama artikkeli netistä, liittyen ruokintapaikan hoitoon. Paikastahan tulee, paitsi ateriointipaikka, myös lintujen ja pikkujyrsijöiden ulkokäymälä. Jyrsijät tulevat ruokailemaan maahan tippuneiden linnunruokajämien houkuttelemina.

Jos paikan hygieenisestä hoidosta ei huolehdita, paikka saattaa olla useankin eläinperäisen taudin Wuhanin tori. Lintuinfluenssa, salmonella, myyräkuume... Kuka haluaisi näitä itselleen tai muille tartuttaa?

Ruokintapaikka ei saa olla naapurille haitta (Artikkeli: Lintujen ruokinta - Minilex-sivusto). Tällainen siitä muodostuu, jos naapurissa on kissapetoja, jotka hoksaavat heti tällaisen lintujen kokoontumispaikan. Hetkessä se muuttuu pikkulintujen teurastuspaikaksi. Kissa on saalistaja eikä sille pysty rajoja asettamaan, jos sen ulos päästää.

Ketju jatkuu siten, että kun kissat lintujen teurastuspaikalla viettävät aikaa päivittäin jopa tuntikausia, ne voivat olla eläintautien ja -ulosteiden levittäjiä omalta osaltaan.

Maatiaiskissan vangitseminen kokonaan sisätiloihin on eläinrääkkäystä. Jos kissojen reviirikäyttäytymisestä kuitenkin aiheutuu naapureille haittaa, niin poistettavahan ne kissat on, tavalla tai toisella. Kissanomistajat kyllä tiedostavat tämän.

Jyrsijöiden eliminointi on yksi hyvä syy antaa kissojen elää saalistajanelämäänsä. Mutta pikkulintujen syöttäminen kissoille on jo sen verran kieroutunutta luonnonrakkautta, että oikea eläinten ja luonnon ystävä ei sellaista houkutusta kissapedoille järjestäisi.

Marja Rantamäki

Soini

Kommentoi