Lukijoilta: Lisää kotimaista ja uusiutuvaa energiaa

Kotimaisen- ja uusiutuvan energian paremman käytön puolesta ja hyödyistä, kansantalouden kohentamisen keinona on kirjoitettu sekä väitelty eri tiedotusvälineissä iät ja ajat aktiivisesti.

Maalaisjärjellä asiaa tarkastellessa on helppo tulla sellaiseen tulokseen, että uusiutuvan kotimaisen käyttöä olisi varaa runsaasti lisätä. Valtiovallan pitäisi myös kannustaa nykyistä enemmän kotimaisen käyttöä Suomessa.

Suomi olisi varmasti lähes omavarainen ilman uusia ydinvoimaloitakin, kun satsattaisiin vastuullisemmin tuuli-, vesi- ja aurinkoenergiaan sekä maatalouden, metsien ja järvien tuotoksiin.

Onneksemme on herätty tuuli- ja aurinkoenergian hyödyntämisen lisäämiseen, vaikka monilta tahoilta yritetäänkin todistella järjen ja tutkimusten vastaisesti tuulimyllyjen haittoja.

Tuulivoima on jo pelastanut monet kunnat konkursseilta, koska kunnat hyötyvät niistä suuria euromääriä kiinteistöveroina.

Monin paikoin Suomessa huomaa, kuinka hoitamattomia mm. metsämaat ovat. Myyntikypsät metsät ja taimikot ovat kasvustoltaan aivan liian tiheitä. Metsänhoidollisilla toimilla saisi miljoonia kuutiota energia- ja kuitupuuta.

Metsistä ja peltojen reunoilta pitäisi korjata tiheikköjä polttoon energialaitoksille ja teollisuudelle kuitupuuta lisää tuhansia rekkakuormallisia. Hyöty tuplaantuisi, kun metsän arvopuun tuotto paranisi ja maisemanhoito ehostuisi.

Jatkuvasti uusiutuvan, maailman puhtaimman täydellisesti saastevapaan, aurinko- ja tuulivoiman hyödyntämisessä on rajattomasti käyttämättömiä hyötyarvoja.

Järjenvastaista on, että jotkut etsimällä etsivät terveydellisiä ym. haittoja tuulivoimaloistakin. Ihmiskorvilla kuulumattomien äänten vaikutus eri sairauksiin onkin nykytietämyksen mukaan sanojan korvien välissä.

Valtava energiamäärä odottaa hyödyntäjäänsä jokaisella paikkakunnalla vesistöjemme rantojen letoissa ja kasvustoissa.

Esimerkiksi vesistöjen rantojen matalikoista on saatavissa helposti ja halvalla maalämpöä läheisiin rantakaupunkeihin ja taajamiin.

Kun ruovikon ja muun rantamaiden ”roskapuun” poistaa hyötykäyttöön, järvien kuntokin paranee. Kasvusto ei mätäne järveen ja näin vesialueiden umpeutuminen loppuu.

Ei ole kovin järkevää, että Suomessa suositaan nykyään valtion suurimääräisillä tukieuroilla ulkomaisen energian käyttöä esimerkiksi teollisuudessa. Esim. saastuttavan kivihiilen käytön suosiminen pitäisi välittömästi lopettaa.

Samalla höpistään yhä kiihtyneemmin, että puuta ei saisi polttaa tulipesissä taajamissa.

Suomen metsissä olisi kansantaloudellisesti hyödyllisiä työpaikkoja tuhansille ylitiheiden metsien raivaamisessa. Tämän työn tuloksena saataisiin hyödynnetty hurjat määrät kotimaista energiaa. Kansantalous korjaantuisi ja metsien tuottavuus lisääntyisi.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi