Lukijoilta: Lisää rahaa ja alan kunnioitusta naisten ammatteihin

Eduskunnan lehtereillä, vallan keskiössä suomalaisilla nuorilla naisilla menee yllättävän hyvin. Hallituksessa on yksitoista naista ja seitsemän miestä. Kaikissa suomalaisissa puolueissa, paitsi SDP:ssä ja kokoomuksessa, on nuorehkot naisjohtajat. Lisäksi Jutta Urpilainen on saanut EU-salkun, josta tulee juuri niin arvokas, jonka hän osaa lahjakkuudellaan ja älykkyydellään siitä tehdä.

Nuorilla johtavilla naisministereillä on edessään haastavat ajat. Mutta haastetta riittää muillekin nuorille naisille hoiva- ja sosiaalialalla, lastentarhaopettajilla ja peruskoulun opettajilla. Palkat ovat pienet ja työvoimapula on paha juuri näillä aloilla. Joillekin sosiaalialan työntekijöille on kertynyt niin paljon vastuuta, että ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin erota virastaan. Näin tapahtui kotikunnassani Vantaalla.

Naisministereillä on paljon avustajia. Matalapalkkaisten naisten työ on raskasta. Mistä heillekin saataisiin mentoreita ja lisää avustajia.

Eikö yhteiskunnan sanota olevan juuri niin hyvä, kuinka se kohtelee lapsia, lapsiperheitä ja vanhuksia. Lastentarhoihin ei saada työntekijöitä eikä sijaisia riittävästi. Asuminen ja eläminen pääkaupunkiseudulla on niin kallista, että työntekijöiden palkkaa pitäisi nostaa.

Puhutaan myös naisten eurosta, joka on kahdeksankymmentä senttiä. Kun tähän vielä lisätään, kuinka paljon naiset menettävät etenemisessään mahdollisuuksia äitiyslomilla ollessaan. Miehet menevät urallaan edelle joka suunnasta.

Syyskuun Eevassa Lenita Airisto kehottaa naisia ottamaan työssään riskejä. ”Tuleen ei saa jäädä makaamaan”, kehottaa Lenita Airisto. Näinkin pitää naisia kannustaa.

Ota siinä sitten kovia riskejä, kun on huolehdittava lapset pois päiväkodista ja ajettava heitä harrastuksiin.

Kyllä meidän nuorten ja vanhempien naisten tulisi ottaa käsi kädestä kiinni ja toivoa lasten ja vanhusten hoitoon lisää rahaa ja alan kunnioitusta. Tulisivatko nämä asiat hieman paremmalle tolalle neljällä pointilla hallitukselle osoitettuna – rahaa, rahaa, rahaa ja alan kunnioitusta.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Kommentoi