Lukijoilta: Lisää tietoa Kosolasta

”Kosolan tilat pakkohuutokaupattu. Ne joutuivat Niilo Kosolalle.

Eilen myytiin Vihtori Kosolan kolme maatilaa yhteensä 145 hehtaaria Lapuan Säästöpankin ym. saatavista. Korkeimman tarjouksen, 396 500 mk teki Kosolan poika Niilo Kosola. Tarjous hyväksyttiin.” Näin uutisoi Käkisalmen Sanomat 2. helmikuuta 1933.

Rahan arvon voi arvioida seuraavasta. Voikilo maksoi 20–25 markkaa siihen aikaan. Nykyään saa voikilon 6–7 eurolla. Maatilojen yhteishinta olisi tämän päivän rahassa noin 100 000 euroa. Siihen kuului ilmeisesti myös niin kutsuttu Kosolan talo Lapualla. Tämä tapahtui siis tammikuun lopulla 1933 vasaramarkkinoiden pahimpaan aikaan. Samana vuonna oli henkilöauton tuontihinta, siis ilman veroja, keskimäärin 30 000 markkaa.

Samassa lehdessä, samana päivänä oli uutinen Etelä-Pohjanmaan Pankin vararikosta.

Siinä ilmoitettiin, että pankilla oli vielä perimättä 10 miljoonan markan saatavat. Velkojat saivat noin 49 prosenttia saatavistaan. Kyse oli velkojain kokouksesta. Kun samoihin aikoihin meni Turunmaan Pankki vararikkoon, oli kysymys kruunulainoista. Käsittääkseni kruunun arvo nousi suhteessa markkaan ja pankki ei kestänyt sitä. Lapualla toimineen Etelä-Pohjanmaan Pankin vararikon syy oli ehkä vain vasaramarkkinat, jotka kohtelivat Pohjanmaata kaikkein pahiten. Näillä, siis Kosolan ja pankin, vararikoilla voi olla syy-yhteys toisiinsa vaikka se olikin säästöpankki, joka oli pääasiallisena velkojana.

Jos joku tietää enemmän, niin olisi kiva, jos tietoa tulisi vaikka Ilkan sivuille.

Heikki Virkemo

Kristiinankaupunki

Kommentoi