Lukijoilta: Luoja ei joutilasta elätä

On ollu kirjoituksia lehressä ja neuvottu maajussia liikennekäyttäytymisessä, Ilkka 17.9.2019. Suositeltiin olemaan poissa tien päältä silloin kun oikiat ihmiset tarvitsee tietä.

No otettaasko pikkuusen historiaa? Sotien aikana kansanhuolto kierteli navetoossa ettimäs elukkoja kansanhuollon tarpeisiin. Maalaisserkku oli hyvä tuttu ja arvossaan ei ollu hevosineen tukkimas teitä, ei ainakaan tunnustettu.

Aika muuttui täyrellä mahalla. Oli helppo muraata ja kun löyrettiin hyvät akitaattorit asialle, löytyi talonpojasta syntipukki asialle kun asialle. Oli voivuoria, oli halla asialla, niin korvauksilla villittiin kansaa.

Oman maan ravinto oli liian kallista, vertailuja tehtiin nousukkaitten, poliitikkojen ja toimittajien johrolla, yhtyi tähän kuorolauluun jotkut tehtaatkin.

No taivas aukeni päästessämme EU-vallan alle, pyrökraatit pääsi mielipuuhaan. Loppui isäntien uho niin kun joku poliitikko puheessaan lupasi. Saatiin ns. kansanhuollon tarkastajat eurooppalaisessa muorossa kartanoille ilman valitusoikeutta eikä se eurooppalainen eväs tainnu halpaa olla.

Eihän ne pyrökraatit ilman palkkaa hommaansa hoira. Ei velkaasella kansantalourella niitä menoja kuitata. Otetaan siltä syrjäseurun eläjältä. Eihän ne pysty lakkoolemahan eikä uusien teirenkään päälle ymmärrä. Ne on nuoruuressa tottunu pitkospuihin työmatkoja metsään tehressä.

Jotkut viisaat suositteli niitä liitännäisiä elinkeinoksi, ei tarvitsisi niitä tukiaasia maksaa eikä oltaasi tukkona teillä.

Ne on nua paljonoppineet neuvonu, että tarhauskin on eettisesti väärää lajia toimeentulon hankintaa. Mettiä ei sovi hakata, kurkooset tarvittoo syömäpuita ja nuaret mettät niälöö liikaa sitä hiiltä ja ravinteita. Siinä menis niitten oppinehien pasmat sekaasin kun ei enää tierettäisi mikä nielöö ketäkin.

Tuata turpeen käyttöäkin pitää varoa, kun se tua omahan maakuntaan rahoja mones muoros mutta eihän oppineet ja kellokkaat eroottuusi joukosta, jos talourellista toimintaa suosittais. Valittaminen on helppoa toimintaa, kun kustannukset ei oo omasta massista pois.

Nythän mulle välähti! Ruvetaan tarhaamaan susia, karhuja, ahmoja ja hirviä kartanoolla. Niil olis syäminen aitauksessa ja lihan- ja kasvissyöjän päästöt sekoottuus. Olis luanto monimuotoosta. Ei tulisi maatalouresta fosforia, ne kun olis niitä luonnollisia päästöjä.

Oon funteerannu kuinka rajalla ei tulioota valistettu kalliista ruuasta ja tukkoosista teistä. Erikoisruokavalio tiätenkin muualta tuatuna tuloo paljon halvemmaksi ja taitaa olla jonkun miälestä ”terveellisempää” ku suomalainen eväs.

Ei oo päättäjät köyhiä eikä kipeetä, kun muiren mairen kansalaisia täällä hyysätään.

Ehkä se hiras autoilija oli se vanha pari, joka meni sitä sivistystä kaupungista etsimään. Puimurikuski, näiren poika, joka peltojensa läpi kulkevalta tiellä joutuu koneittensa kanssa tietä mittaamaan.

Halvalla ruualla on hintansa. Koneet tarttoo olla tehokkaita, pinta-alaa paljon, jotta siitä halvan jyvän välistä jäis ittellekki.

Se on tua Luoja ihmeellinen, siltä ei saa kännykällä tilattua poutapäiviä puinniille eikä saretta kasvavalle perunalle. Pakkaa olemahan vähän ittepäistä sorttia.

Vanhempi maalaaspolovi pruukas sanua, että Luoja ei joutilasta elätä. Aina ei kerkiä kahvin aikana koneetä siirtämähän.

Antti Kukkola

Ylihärmä

Suositeltiin olemaan poissa tien päältä silloin kun oikiat ihmiset tarvitsee tietä.

Kommentoi