Lukijoilta: Luomuohjuksista reilun kaupan taistelukärkiin

Tässä sitä taas ollaan: Tiedotusvälineet pursuavat asiaa hyökkäyksistä ja kostoista. Jälleen kerran taistelevat osapuolet Lähi-idässä ja Amerikan mantereella nimittelevät laajamittaisesti toisiaan terroristeiksi. Keskinäisen uhoamisen syitä ja seurauksia puidaan laajamittaisesti niin perinteisissä tiedotusvälineissä kuin sosiaalisessa mediassa.

Itselleni asia tuli iholle, kun tuttu alakoululainen kysyi vilpittömästi, että ”Ope hei. Tuleeko nyt kolmas maailmansota?” Ja koska kyseessä oli oppitunti (työskentelen siis luokanopettajana), kaivoin esiin sattumalta mukanani olleen tuoreen kirjan Faktojen Maailma, josta yritin havainnollisen piirroksen avulla kertoa oppilasryhmälle, että tilastollisesti maailmassa ei ole koskaan kuollut sodissa niin vähän ihmisiä kuin nyt. Eli ei tule kolmatta maailmansotaa. Tilanne rauhoittui ja tunti jatkui.

Asia jäi kuitenkin alitajuntaani ja vaivaamaan mieltäni: Heräsin yöllä ja päässäni soi yli neljäkymmentä vuotta vanha Hectorin laulu Palkkasoturi. Laulun sanoma on edelleen mitä ajankohtaisin. Sodissa taistelevat eri kansojen uskonnollisia, eettisiä ja kansallisia koodeja edustavat sotilaat ”vuoksi sinun minun ja ystävien”. Ainoana voittajana on kansainvälinen bisnes: Asekauppiaat tahkoavat miljardeja kaikissa kansanvälisissä selkkauksissa, ja yksittäiset valtiot sekä niiden väliset liittymät sijoittavat miljardeja kaikkien meidän puolustamiseen.

Kun samaan aikaan ollaan yhä tietoisempia erilaisista kansallisista ja kansainvälisistä ongelmista – väestö vanhenee ja ilmasto muuttuu, kansat vaeltavat ja uusia energiamuotoja tarvitaan – on erikoista, ettei näin laajamittaisesta teollisuudesta rahansiirtoineen kirjoiteta enempää mediassa.

Välillä tuntuu, että viholliskuvien luominen ja ylläpito on asebisneksen kannalta suorastaan kannattavaa: Useimmissa teollistuneissa maissa valmistetaan aseita tai osia. Kansainvälisen talousjärjestelmän kätköissä joku omistaa tehtaat ja saa osuutensa kasvavasta valmistuksesta ja myynnistä.

Toivoisin, että tätä valtavaa ongelmakenttää avattaisiin enemmän tiedotusvälineissä. Ja että minua viisaammat pohtisivat avointen demokratioiden, vapaan markkinatalouden sekä liberaalin ajattelun haasteita myös kansainvälisen asekaupan osalta.

Jukka Rautio

Vaasa

Kommentoi