Lukijoilta: Luonnon eläimet ja linnut luottavat talvien tuloon

Me ihmiset jo pelkäämme ilmaston lämpenemisen ajatuksissa, ettei enää kunnon lumi- ja pakkastalvea tulevisuudessa tulekaan. Luonnon eläimet ja linnut luottavat kuitenkin talvien jatkuvuuteen. Onhan heidät jo luoja luonut alkujaankin ainakin täällä pohjoisessa lumeen ja pakkasiin sopiviksi. Tätä todistaa mm. jäniksien karvapeitteen ”värin vaihtuminen” tummasta luomen valkoiseksi jne.

Monet linnut ja oravatkin saavat lämpimämpää, höyhen- ja karvapeitettä suojakseen vuodenaikojen sääväihteluihin. Myös talven pakkasten varalle luontokappaleet varustavat pesiään, puissa ja maakuopissaan, perinteiseen tapaan.

Vaikka esimerkiksi linnuista ja oravistakin suurin määrä asuu talvet ihmisten työstämissä puupöntöissä tms., niin pesien lämpimänä säilymisen varustamisen hoitavat lopullisesti niissä asuvat.

Myös luonto toimii ihmeellisesti siinä, että edelleenkin linnut ja eläimet rakentavat pesiään alusta alkaen itse. Näin perinne ja taito säilyvät luonnossakin sukupolvesta toiseen.

Otetaanpa esimerkiksi oravat. Vaikka kuinka hienoja pesäpönttöjä on piha-alueellakin tarjolla, kurret rakentavat lisäksi suuria, perinteisiä risu-naavapesiään samalle alueelle. Ja hyvin rakentavatkin. Minä asensin talvella langattoman lämpömittarin anturin yhteen pesään. Oravien ollessa sisällä lämpöasteita oli 21 ja ulkona pakkasta 24 astetta.

Oravat lämpöeristävät tekemänsä ”pallopesän” sammalilla, naavalla, jäkälillä ja kuivalla ruoholla.

Oravat ovat päiväaktiivisia ja etsivät valoisaan aikaan syksyllä kätköihinsä keräämiä ruokatarvikkeita. Illan ne tullen menevät pesäänsä nukkumaan ja sulkevat kulkuaukot naavapallolla! Ja hyvin kurret tarkenevatkin, kun kesäturkki on vaihtunut luonnostaan ennen talvea tuuhea karvaisemmaksi.

Oravilla on myös sellainen tapa, että ne käyttävät rakentamiaan pesiä ruokavarastoinaan ja asuvat tekemissämme puupöntöissä. Tai toisinpäin.

Oravat osaavat säilöä meidän ihmisten tapaan paljon luonnon tuotteita talven varalle, esimerkiksi kuivattamalla sieniä ja marjoja ym. puun haaroissa.

Talven aikana päivät kuluvatkin mukavasti etsittäessä maastoon piilotettuja ruokakätköjä muistin ja hajuaistinkin turvin.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi