Lukijoilta: Luonnon monimuotoisuuden häviäminen

Suomen luonto on parhaimmillaan kesällä, varsinkin se vihreys, joka muutamassa viikossa valtaa koko maiseman on häikäisevä. Luonnossa tapahtuu kuitenkin pikku hiljaa muutosta koko ajan, ja aina ei niin hyvään suuntaan.

Vuosikymmenten aikana muutos on ollut jo huomattava esimerkiksi luonnonkukkien, perhosten ja muutamien lintulajienkin kannan vähenemisenä.

Miksi sitten tällainen radikaali muutos on tapahtunut? Siihen löytyy varmaan monta selitystä.

Yksi selitys, eikä vähäisin, on kasvinsuojeluaineiden ja keinolannoitteiden käyttö.

Mehiläistenkin kannan radikaali häviäminen on yhdistetty näiden aineiden voi sanoa jopa hulvattomaan käyttöön. Keinolannoitteiden raskasmetallit ovat myös jääneet maaperään monien vuosikymmenten käytön jälkeen.

Nämä jäämät voivat aiheuttaa pitkällä aikavälillä korvaamatonta vahinkoa pieneliöiden ja myös ihmisten perimään.

Näiden aineiden käytön haitat eivät ilmene heti, vaan pitkän ajan kuluessa, kun maaperäämme on piiskattu tuottamaan maksimaaliset sadot. Tällaista voitaisiin verrata jopa laajamittaiseen dopingin käyttöön maaperän suhteen.

Ennen vanhaan perunapelloilla ei nähty myrkkyruiskuja, sato saattoi jäädä vähäisemmäksi kuin nykyisin mutta maku ja tuotteen terveellisyys oli taattu.

Tietenkin jossain määrin kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita joudutaan käyttämään ruokahuollon turvaamiseksi, mutta rajansa kaikella.

Tapio Kamppi

Honkajoki

Kommentoi