Lukijoilta: Luulo ei ole tiedon väärtti

Näin sen, kun annoin rotanloukku mallin vapaasti käyttöön. Jokainen sai itse tehdä. Kukaan ei voinut mallia omia. Siinä oli ongelmana se, kun ei sitä tullut myyntiin. Kukaan ei halunnut tehdä, kun kaikilla oli oikeus.

Seuraus oli, että nyt vuosien päästäkin kysellään, mutta kun annoin sen mallin vapaaksi. Se on vapaa. Vahinko oli, kun oletin sillä saatavan rotat kuriin.

Rotat voidaan hävittää vain elävänä, ei heti tappamalla. Rotta on viisas. Koko pentue kulkee yhdessä aikuiseksi asti. Jos joku jää ansaan, koko pentue muistaa sen. Mutta kun yksi menee pyydykseen ja muut näkevät, että siellä on syötävää, niin kaikki menevät ansaan.

Ihmiset itse ovat opettaneet rotat ja ihmettelevät rotan viisautta. Heti tappavat ansat ovat usein kertapyydyksiä. Elävänä pyytäviä loukkuja voi suunnitella eri paikkoihin sopivia, ei se ole vain sitä, että virittää ansan ja toivoo saalista. On suuri etu, jos tuntee eläimen tapoja.

Minkki on toinen, jota ihminen ei kaipaa. Minkki on helpompi hävittää kuin rotta. Sen tavat oppii tuntemaan. Pyydysten suunnittelu on helppoa, jos tuntee eläimen toimintatavat, mutta hyväkin ansa on arvoton, ellei sitä käytetä oikein, niin kun kaikessa muussakin.

Minkä takia ihmisen pitää olla niin viisas ja kaikki tietävä, ettei voi enää oppia?

Minulla on sellainen käsitys, että ihminen oppii aina, kun se vain ottaa vastaan. Kaikilla ihmisillä olisi olla jokin hyvä harrastus, joka pitäisi pois, ettei jäisi tv:n ääreen päiväkausiksi, joka ei anna mitään.

Tiedämme kyllä mihin ollaan menossa, jokainen tietää, vaikka eri tavalla, niin kaikki ovat oikeassa, mutta siihenhän on kymmenet vuodet koulutettu.

Mutta ainahan on sanottu, että vanhat ovat höperöjä, mutta koetetaan me höperötkin vielä pärjätä. Toivotetaan onnea maalle, jota olemme rakentaneet.

Risto Järvimäki

Kauhajoki

Kommentoi