Lukijoilta: Lyhyesti

Vielä Björkenheimin sillasta

Jokin aika sitten oli Ilkassa juttu oikein kuvan kera, että Björkenheimin sillan itäpuolella ollut vanha navetta oli purettu.

Kuvassa näkyi selvästi, että kadulta oli suora linjaus sillan viereen jokeen. Sillä paikalla oli ennen vanha mylly. Ohjauspadon avulla se sai käyttövetensä joesta. Se oli meille pikkupojille oivallinen uimapaikka. Sanoimme sitä Myllyn sumpiksi. Olisiko sana tullut ruotsinkielen sanasta sund, salmi. Vettä siinä oli pikkupojan verran eli puolitoistametriä. Rohkeimmat hyppivät sumppiin sillankaiteiden aukosta.

Joku kirjoitti Ilkassa, että silta on ruma. Olen katsellut tv:stä ohjelmaa Huvila ja huussi. Siinä vanha kesämökki pistetään uuteen uskoon vanhaa kunnioittaen. Tulokset ovat uskomattoman hienoja.

Eräs tuttavani oli aikoinaan hankkinut koiran. Hän esitteli sitä sanomalla, että koira on niin ruma, että se on oikeastaan kaunis. Olin samaa mieltä.

Ilmo Laakkonen

Seinäjoki

Moraalinen eläkekatto tarvitaan

Heikki Elonheimo kirjoitti, että eläkeläisten ostovoima on enää 50 % palkansaajien ansioista.

Itse pieneläkeläisenä haluan korjata ainakin selvän virheen! Hän kirjoittaa, että alle 1400e/kk osa-aikatyön veroprosentti on nolla! Näin ei ole, kyllä jokainen ansiotyötulo on veronalaista tuloa. Esimerkiksi noin 1 100 e/kk osa-aika-ansiotulosta menee veroa 7–8 prosenttia.

En muutenkaan ihan ole samaa mieltä hänen kanssaan. Indeksit pitäisi palauttaa entiselleen, mutta samalla myös maassamme pitää luoda se moraalinen eläkekatto. Onneksi pienimpiä eläkkeitä nyt korjataan, vaikken itse ole hyötyjä, olen heidän puolellaan.

Tosin heissäkin on niitä, jotka ovat esimerkiksi vapaaehtoisesti jääneet vaille työtä jääden isotuloisen puolison vaimona kotirouviksi.

Kaikille äideille tämä ei ole ollut edes mahdollista, ja kuitenkin nyt eläkkeellä olevien/pian jäävien äitien selkänahasta on on revitty niin työ kuin äitiyskin.

Eläkettä äitiyshoitovapaista ei karttunut aiemmin ja urakehitys jäi naisena myös vaikeaksi toteuttaa.

Moni äiti on myös joutunut eron jälkeen pienille tuloille ja yksinhuoltajaksi. Heillä elämä on taloudellisesti vaikeaa ja kaikki vielä kostautuu eläkkeelle jäädessä pieninä eläkkeinä.

Sini Hirvonen

Nurmo

Opioidi-peikko

Jutussa opioidien käytöstä meni lapsi pesuveden mukana.

Kipupotilaan puolisona tiedän valitettavan hyvin, miten kivunhoito sairaanhoitoyhtymän alueella toteutuu tai jää toteutumatta, vai miltä kuulostaa, kun kipupolin lääkäri toteaa, että me emme voi enää auttaa ja potilasta koskaan näkemättä lopettaa kipulääkityksen antamatta mitään lääkitystä tilalle ja lopettaa hoitosuhteen polilla.

Samaan aikaan potilaan useasti nähneet lääkärit valittelevat sitä, että näin tapahtuu, mutta eivät voi mitään tehdä, koska ”ylempi taho” näin on päättänyt.

Kivun hoito on aina yksilökohtaista mutta tosiasiassa hoito tapahtuu aina samalla muotilla. Jutun perusteella voidaan olettaa, että sen sijaan, että lääkäri hoitaisi potilasta, hoidon toteuttaakin Kela. Fakta on, että nyt hekin, joilla opioidipohjainen lääkitys toimii ja on perusteltu, kärsivät.

Masentunut omainen

Suomalainen demokratia toimii

Lyhyesti-palstalla (11.6.) kirjoittaja moitti sitä, että vaikka porvaripuolueilla on selkeä enemmistö eduskunnassa eli 123 paikkaa, niin hallitus koostuu kaikista vasemmistopuolueista ja lisäksi vaalien suurimmasta häviäjäpuolueesta.

Kiihkossaan hän vain näyttää unohtaneen, että suurin häviäjä oli porvarillinen Suomen Keskusta saaden 31 kansanedustajaa.

Jos siis kirjoittajan logiikan mukaan olisi toimittu, keskusta ei tietenkään olisi voinut osallistua porvarihallitukseenkaan ja yksinkertaisen laskutoimituksen 123-31=92 myötä tuolla hallituksella olisi ollut eduskunnassa selkeä vähemmistö.

Että näin

Kurikka

Kommentoi