Lukijoilta: Lyhyesti

Halaileva Taina-vaimo

Orrenmaan Anssille tarkennus Lakeuden kutsun Taina-vaimon perhesuhteisiin. Taina oli toki vaimo, muttei Hakalan Erkin vaan Erkin velijen Paavon poijjan Markun parempi puolisko. Sen Markun, jolta meni silimä Ketoolan kans puukkopainies.

Viisaus asuu vanhoos naisis

Rivitalossa asuville

Siinäpä sitten on ”työsarkaa”. Siinä pitää olla ihan oma rotunsa joka siellä pärjää ja osaa käyttäytyä. Ensimmäinen nyrkkisääntö on, että jokaisella pitää olla asumisrauha. Sinä ovat erilaiset ihmiset liika lähellä toisiaan. Esimerkiksi lapsilla ei ole mitään käsitystä asioista, jollei kotona anneta ohjeita. Yhteiset tilat ovat myös yhteisiä. Ei siellä voi joku viimeiseksi tullut varata käyttämättömälle lastenpyörälle telinepaikkaa.

Sitten asiantiimoilta katteeton kantelu ”pääkallonpaikalle”. Pitää pysyä totuudessa eikä muunnella sitä. On 13 taloutta ja yksi aidattu pyykinkuivaus teline ulkona. Ei sielläkään voi varata paikkaa jättämällä pyykkipojat merkiksi siitä.

Jos aikuinen alentuu alakoululaisen asteelle tässä kiusanteossa, sillä sitähän se on, niin mitäpä siinä voi kuin nostaa kädet ylös ja olla alentumatta samalle tasolle. Katsoisin, että tällaisen henkilön asuipaikka ei ole välttämättä rivitalo.

Halvat on huvit

Joupinrajan pyörätie valmiiksi

Onko Seinäjoen kaupungin henkilökunnassa yhtään henkilöä, joka huolehtisi Joupinrajan pyörätien tekemisen loppuun saakka? Syksyllä lupasi työmaan vastaava, että heti keväällä tie asfaltoidaan!

Joupinrajan jälkeen kaupunki teki samanlaisen pyörätien Hyllykallion Rajatien laitaan. Tämä pyörätie asfaltoitiin ja reunustettiin heti keväällä huippuhienoksi. Rajatien varrella asuu varmaankin joku ”silmäätekevistä” tai päättäjistä, joka on hoitanut asiaa ja saanut pyörätien valmiiksi. Miksi muuten työjärjestys olisi vaihdettu?

Joupinrajan pyörätie on edelleen asfaltoimatta, keskeneräinen ja siivottomassa kunnossa. Lähialueella on asfaltoitu, mutta Joupinraja jätetty kokonaan hoitamatta! Hiljattain lehdissä: Jouppi arvostetuinta asuinaluetta. Ei uskoisi tällä perusteella.

Komia Kaupunki, hoitakaa Joupinrajan pyörätie välittömästi valmiiksi! Kiitos.

Veronmaksaja

Tehtaan melu on paha ongelma!

Tuulimyllyjen aiheuttama melua on aiheellisesti kritisoitu pitkin maakuntaa. Myös Alajärvellä ollaan oltu huolestuneita tulevista vispilöstä ja niiden matalasta äänitaajuudesta terveydelle. Aiheesta on myös vankaa tutkimustietoa saatavilla.

Tätä tietoa vasten on varsin erikoista, että ns. puutavaratehdas saa tuottaa monikymmenkertaisen melun verrattuna tuulimyllyihin. Laitoksen raastava moottoreiden ääni kantautuu erittäin voimakkaana kilometrien päähän. Äänen voimakkuus vastaa sopivalla tuulella vieressä ajavan henkilöauton äänimaisemaa.

Sahaustoimintaa harjoittava yhtiö julistaa kotisivuillaan minimoivansa meluhaitat ja harjoittavansa sahaustoimintaa suurella sydämellä. Varmasti näin on, mutta ehkä kaikki ei ole mennyt aivan kuten pitäisi. Kestävän kehityksen periaate jää toteutumatta, ja se jos jokin vaikuttaa varmasti tulevaisuudessa myös tuotteen loppukäyttäjän reaktioihin.

Ehkä luvan myöntäneidenvirkamiestenkin olisi hyvä tehdä sopivana sunnuntaiaamuna kierros eri etäisyyksillä ja eri puolilla tehdasta. Havainnointi on varsin helppoa ja saatavilla on myös ongelman virallisempaan todentamiseen rakennettuja laitteistoja. Maalaisjärki ja oikea tahtotila riittäisivät asian ratkaisemiseen. Ihmisten terveys olisi tässäkin asiassa hyvä asettaa eurojen edelle.

Ei savua ilman tulta

Tienvarsipajukot uhka liikenteessä

Valtateiden tienvarsipajukot niitettiin tienpitäjän toimesta takavuosina aina ojan pohjalle saakka. Nyt, siellä missä on niitetty, on menty reilun metrin verran tienreunasta ja varsinainen pajutiheikkö on jäänyt luiskaan.

Kun pajutiheikön seasta hirvi hyppää tielle, on sitä mahdottomuus väistää. Nyt kun hirvenmetsästys on alkamassa, olisi niitolla kiire.

Luulisi tienpitäjän huomaavan tällaisen räikeän laiminlyönnin, koska sitä näkee laajalla alueella. Vai onko niin, että jokainen ajakoon omalla vastuullaan.

Tiheiköstä syöksyvä metsäneläin ei ole leikinasia.

Kauko Ukonmäki

Ei näkemäesteille

Seinäjoen kaupunginpuutarhuri kertoo, että kurtturuusut korvataan nurmella, koska se ei muodosta näkemäestettä. Samaan aikaan kaupunkiin rakennetaan kiertoliittymiä, joiden keskelle rakennetaan niin korkea kumpu ja/tai istutetaan niin korkea ja sankka kasvisto, että se muodostaa näkemäesteen. Autot tulevat takaa ”puskista”.

Jos tämä on oikea taktiikka liikenneturvallisuuden parantamiseksi, niin sitten vain pystyttämään näkemäesteitä selkeisiin risteyksiinkin!

Seniori

Kommentoi