Lukijoilta: Lyhyesti

Pikamuoti on turhaa

Pikamuoti vaihtuu ihan liian usein. Vaatteet, jotka eivät ole enää muodissa jäävät kaapin perälle vähän käytettyinä. Kun joku asia tulee muotiin, pitää kaikkien saada se ja tietysti halvimmasta kaupasta, johon valmistetaan tuotteita Kiinassa halvalla. Kiinasta tilaaminen ei ole hyvä päätös, sillä tuotteet lennetään suurilla kuljetuskoneilla ja se saastuttaa hyvin paljon.

Jokaisen pitäisi pukeutua miten itse haluaa, eikä valita vaatetusta sen mukaan, mitä muilla on tai mikä on muodissa. Järkevämpää olisi valita vaatteita, jotka kestävät pitkään ja jotka eivät jää heti käyttämättömiksi.

Olen itsekin joskus syyllistynyt pikamuoti-vaatteiden ostoon, mutta lähes aina etsin vaatteita, joita muilla ei olisi tai esimerkiksi saman merkin hupparin muun värisenä kuin mustana. Pyrin kuitenkin ostamaan mahdollisimman laadukkaita ja kestäviä vaatteita.

Tietysti ymmärrän, että nuoret haluavat kulkea muodin mukana ja sopia joukkoon mahdollisimman hyvin. Eikä kenellekään voi sanoa, mitä heidän pitäisi pukea päälleen, mutta omaperäinen tyyli on yksinkertaisesti paljon siistimpi ja edustavampi kun massatyyli.

Charlotta Saari, 8D

Pruukin yhtenäiskoulu

Rahalle käyttöä, mutta ei tuloja

Nuorilla raha tulee tarpeeseen, mutta miksi ei saa tehdä töitä sen eteen? Tiedän, että moni vanhempi uskoo, että se veisi paljon voimia ja vaikuttaisi koulunkäyntiin, mutta nuori ihminen tunnistaa omat voimavaransa ja osaa valita työn, joka sopii omaan arkeen.

Oletko huoltajana ajatellut, että voi kun ei tarvitsisi joka päivä antaa omalle lapselle rahaa herkutteluihin, bensaan, vaatteisiin, ruokaan vaikka sitä olisikin jo kotona? Eikö olisikin mukavaa, jos lapsi tienaisi itse rahansa ja omistaisi itse rahaa näihin kyseisiin kuluihin?

Joten eikö olisi hienoa, jos 13-vuotiaasta asti voisi tehdä, jokapäiväisesti kohtuullista työtä ja saisi sen mukaisen palkan. Tämä kyllä edellyttäisi sitä, että nuoren pitäisi olla oma-aloitteinen eikä vain valittaa, ettei ole rahaa! Kyllä aikuisetkin monesti tarjoavat kotitöitä ja niistä pientä palkkaa, mutta tuntuu että se palkka ei oikein riitä mihinkään.

Viljami Pitkänen, 8D

Pruukin yhtenäiskoulu

Muovipussit pois kaupoista

Muovipussit eivät maadu, joten ne ovat haitaksi luonnolle. Mielestäni kauppojen ja tuotantoyhtiöiden pitäisi olla vastuullisempia ja ajatella jätettä. ”Ekomuovipussit” eivät ole kovin luontoystävällinen vaihtoehto, koska niidenkin maatumiseen menee parhaimmillaan 2 vuotta. Paperipusseilla sen sijaan menee noin 6 viikkoa maatua. Biomuovipussien kompostoiminen lämmittää ilmastoa yhtä paljon kuin niiden polttaminen. Paperipusseja pystyy sen sijaan kierrättämään.

Toisaalta ymmärrän ajatuksen siitä, että muovipussit kestävät paremmin kuin paperipussit. Olen silti paperipussien kannalla ottaen huomioon luontoystävällisyyden, ja kyllähän ne paperipussitkin kestävät hyvin sen, minkä tarvitsee.

Ymmärrän myös, että ihmiset sanovat, että puita kaadetaan ja metsiä tuhotaan, että saadaan paperipusseja. Joka tapauksessa ne saastuttavat luontoa paljon vähemmän kuin muovipussit, koska paperipussit maatuvat 600 kertaa nopeammin kuin muovipussit, joiden maatuminen kestää noin 100 vuotta.

Ihmiset yleensä valitsevat muovipussin, koska ne ovat halvempia. Kauppojen pitäisi nostaa muovipussien hinta vaikkapa yhteen euroon, jolloin paperipussit olisivat neljä kertaa halvempia. Tokikin, jos ihmiset todella haluavat tuhota luontoa, niin ei yksi euro paljon ole.

Mathias Koskela, 8D

Pruukin yhtenäiskoulu

Tarakalla vienti nopeuttaisi elämää

Oletko koskaan miettinyt, kuinka rasittavaa on, kun kaverilla ei ole pyörää eikä kaveria saa viedä tarakalla. Tekisi vain mieli ottaa kaveri kyytiin ja polkea, että olisitte edes huomisen puolella perillä. Monet saattaisivat luulla, että se vaarantaa liikennettä, mutta eivät ihmiset edes jaksa viedä itseään painavampaa henkilöä, joten pyörää on helppo hallita. Ja mielestäni autoilijoiden on jopa helpompi varoa pyöräilijää, kun vauhti on puolet hitaampi.

Kaikkihan joskus ovat vieneet kaveria tarakalla, vaikka poliisit eivät siitä tykkäisikään. Itse olin porukalla menossa McDonald´siin ja kaveria vietiin tarakalla, kunnes poliisi pysäytti ja katsoi meitä kuin tietäisimme, mitä olimme tehneet väärin. Lopuksi kaverini tajusi tilanteen ja nousi pois tarakalta, mutta itse olin hämilläni. Se oli ensimmäinen kerta, kun poliisi pysäytti siitä syystä.

Olen ihmetellyt, että asiaa ei ole perusteltu millään tavalla.

On kyllä lastenistuin, joka kiinnitetään pyörään erillisellä osalla, mutta sekin on vain alle 10-vuotiaille. Mielestäni tarakka on sopiva istuin isommalle veijarille. Varmaan kaikki nuoret ihmettelevät syytä siihen, että tarakalla ei saa kyyditä kaveria. En näe isoa syytä tarakalla viemisen kieltämiseksi.

Miko Vitikka, 8D

Pruukin yhtenäiskoulu

Kommentoi