Lukijoilta: Lyhyesti

Erinomainen kolumni

Iso kiitos Pia Hunnakolle erinomaisesta kolumnista Ilkassa 12.1. Kolumni ”Punainen tupa ja kivierämaa” osui ja upposi.

Perinteinen pohjalainen Punainen tupa toisi uudelle torille sitä kaivattua lämpöä, viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta. Punaisen tuvan pihapiirin reunustoille lisäksi pohjalaistyyliset punavalkoiset torimyyjien pysyvät myyntipaikat. Sisäpiha täynnä elämää ja toimintaa. Punaisessa tuvassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto tai muu vastaava pyörittäisi lasten leikkikerhoa sillä aikaa kun vanhemmat asioivat torilla ja sen läheisyydessä.

Tämä ratkaisu kunnioittaisi pohjalaista perinnettä ja kaupungin elinvoimaa ylläpitävän maakunnan huomioimista.

Voisiko järjestää kansanäänestyksen aiheesta; moderni paviljonki vastaan pohjalainen punainen tupa pihapiireineen.

Väinö Kuoppala

Australian metsäpalot

Kukaan ei varmaan ole voinut välttyä uutisilta Australian ”ennennäkemättömistä” metsäpaloista, jotka johtuvat tietenkin ”ilmastonmuutoksesta”.

Todellisuudessa palot johtuvat kuivuuden lisäksi holtittomasta tulenkäsittelystä, vihreästä metsien ”hoidosta” sekä tuhopoltoista. Kuivuus taas johtuu valtamerien sääsykleistä eikä suinkaan ”ilmastonmuutoksesta”.

Pahimmat kuivat kaudet runsaan sadan vuoden aikana on Australiassa koettu vuosina 1895–1902, 1937–1945 ja 1997–2009. Pahimmat metsäpalot taas aikana, jolloin ei edes ollut erityisen kuivaa. Kesäkaudella 1974–75 siellä paloi metsää ja maastoa 117 miljoonaa hehtaaria.

Tarinoita kansalle

Perushoito erikois- sairaanhoidossa

Olin Seinäjoen keskussairaalassa vuorokauden erinäisissä laboratoriokokeissa ja tutkimuksissa. Olen täysin autettava, mutta järki on tallella.

Aamulla pyysin päästä vessaan, jonne minut vietiin. Oletin, että siellä tehdään samanaikaisesti aamutoimet, mutta tämä oli tosiaan vain vessakäynti, jonka jälkeen minut vietiin takaisin sänkyyn. Luulin heillä olevan kiire, ja että tulisivat tekemään myöhemmin ns. pikkupesut. Mitään ei tapahtunut koko päivänä.

Kun lähdin kotiin iltapäivällä noin kello 15, pyysin heitä puettamaan minut ja pyysin myös, että voisitteko edes kammata hiukseni tälle päivää. Iltapäivän hoitaja oli asiasta kyllä hieman ihmeissään, että eikö mitään pesuja tosiaan ole aamulla suoritettu. Omakannassa kuitenkin lukee, että päivittäisissä toimissa avustettu???

Tällä tasollako on erikoissairaanhoidon perushoito tänä päivänä, jos ei siitä suoriudu itsenäisesti? Onko työnkuva hoitajilla jotenkin hakoteillä, niin kuin lääkäreilläkin (viitaten STT:n juttuun Ilkka pe 10.1.2020, Terveyskeskuslääkäri tekee muiden töitä päivän viikossa)? Eli meneekö aika johonkin muuhun, vievätkö hoitajien työtä sihteerin tehtävät yhden päivän viikossa?

Mitä on tulevaisuus?

Joupiskan portaat

Samaa olen ihmetellyt, kun nimimerkki Ärsyyntynyt. Vaikka Joupiskan portaat ovat kuivat ja sulat, niin nastakengillä pitää nakuttaa ja kävelysauvojen piikeillä vielä tehostaa vaikutusta.

Osaako joku asiantuntija kertoa, kuinka kauan saamme tällä menolla nauttia mahtavien portaiden monenlaisista, hyvää tekevistä, vaikutuksista?

Kunnollinen

Kommentoi