Lukijoilta: Lyhyesti

Rakkauden- tunnustus isänmaalle

Olemme etuoikeutettuja elämään hyvinvointivaltiossa. Valtiossa, jossa saamme laadukkaan ilmaisen terveydenhuollon, koulutuksen ja kouluruuan. Valtiossa, jossa meidät hyväksytään sellaisina kuin olemme – sukupuolesta, iästä tai ihonväristä riippumatta. Puhtaan ja turvallisen ympäristön ansiosta voimme liikkua vapaasti pelkäämättä väkivaltaisuutta tai ilmansaasteita.

Vaikka Suomessa arvostetaan monia eri asioita, pohjalla on useimmiten arvostus ahkeruutta ja rehellisyyttä kohtaan. Olemme tunnettuja sisukkuudesta. Meidät on kasvatettu periksi antamattomiksi, sinnikkäiksi sekä pitkäjänteisiksi. Sisu on meidän iso voimavaramme, kun kohtaamme vaikeuksia.

Suomea arvostetaan ulkomailla monista eri syistä. Muun muassa naapurimaassamme Ruotsissa arvostetaan suomalaista luotettavuutta sekä laatua ja Japanissa Suomen imago on moderni ja positiivinen.

Olemme kiitollisia veteraaneille työstä, jonka he ovat tehneet isänmaamme puolesta. Veteraanit tekivät sodassa arvostettua työtä, jonka tulemme muistamaan aina ja josta tulemme kertomaan ylpeänä muille sukupolville.

Meillä tuskin olisi tätä kaikkea ilman heidän työtään.

Vilma Autere

Sara Kosonen

Pruukin yhtenäiskoulu Seinäjoki

Kaikki lukemaan lapsille!

Lapsille olisi ihan pienestä pitäen hyvä opettaa lukemisen tärkeys. Lukeminen on mahtava taito. Lapsen mielikuvitus pääsee valloilleen ja ajattelukyky kehittyy. Myös aikuisen lukiessa kirjaa lapselle, oppii lapsi kuuntelemaan ja ajattelemaan. Ajattelukyvyn lisäksi empaattisuus kehittyy.

Kirjat ovat tärkeitä oppimisen apuvälineitä. Niiden avulla oppii omaa äidinkieltään ja todennäköisesti myös oppii lukemaan nopeammin, kun on kuunnellut ja katsellut kirjoja aikuisen kanssa. Jos kirjassa on kuvia, ovat nekin tärkeitä, sillä niiden kautta lapsi näkee sekä satumaailmaa että todellista.

Lukeminen on hyvä harrastus ja tärkeä taito. Sen osaaminen on rikkaus elämässä. Suomessa on ilmainen kirjasto, josta voi lainata lasta kiinnostavia kirjoja. Kirjaston ollessa kiinni on netissä laaja sähköisten kirjojen ja äänikirjojen kokoelma.

Roosa Hykkönen, 9.lk

Pruukin yhtenäiskoulu

Omavaraisuus kunniaan

Ruotsi (omavaraisuus 50 %) tiedusteli Suomesta (omavaraisuus (80 %) ruokaa kansalleen. On hyvä, jos myytävää on!

Samaan aikaan maassamme pidetään maataloustuotannon ostohinnat niin alhaisena, etteivät ne kata tuotantokustannuksia!

Katteeksi joudutaan hakemaan töitä maatalouden ulkopuolelta, kun metsät on jo hakattu, jotta tuotantoa voitaisiin pyörittää, että kansalla olisi puhdasta ja vastuullisesti tuotettua ruokaa.

Useita lopettavia onkin tiloja viikossa!

Olisiko aika laajemminkin huomata, että pelkkä ”halpuutus” ei oikea toimintatapa. Tehdystä työstä pitäisi saada palkkaakin, eikä vain kuluista tappiota.

Tavoitteena pitäisi olla omavarainen ”hyvinvointivaltio” kaikille suomalaisille!

Omavarainen

Kommentoi