Lukijoilta: Lyhyesti

Hetkessä kaikki oli aivan toisin

Elämme aikaa, jota en minä, eikä minun jälkeinen ikäluokka ole koskaan kokenut. Hämmentävää, pelottavaa ja normaaleja rutiineja romuttavaa. Hetkessä kaikki oli toisin! Asiat jotka olivat käsissämme, eivät enää olleetkaan.

Onneksi elämme Suomessa, hyvinvointivaltiossa, on luottoihmiset, heidän ammattitaitonsa ja sitoutumisensa. On myös rakkaat läheiset ja ystävät.

Mutta onko kaikilla? Valtaosa väestöstämme on ikäihmisiä, niitä 70+, monilla heistä ei ole omaisia ja läheisiä. Kaikki kontaktit, harrastukset, päivätoiminta, kuntoilu/kuntoutukset loppuivat kertarysäyksellä.

Mistä saavat voimia omaishoitajat, jotka kotona yrittävät jaksaa hoitaa läheistään? Hekään eivät nyt pääse intervallipaikoille, mikä huojentaisi omaishoitajan jaksamista. Rakasta läheistä ei jätetä, vaan yritetään jaksaa yli äärirajojen. Tämä aika herättää ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia rajoituksineen ja sääntöineen. Kuka tietää, mikä on oikein?

Kiteytän kirjoitukseni erään omaisen sanomaan: ”Äitiäni 83 v. en jätä hoitamatta.” Halaukseen kuoleminen on armollisempaa kuin yksinäisyyteen. Käsittäkää miten käsitätte, mutta itselleni tuo sisältää pelkkää rakkautta.

Arja Miettinen (sd.)

Vaasa

Olkaamme kärsivällisiä

Elämänhistoriani osoittaa, että olen jostain syystä selvinnyt monen vuosikymmenen aikana riehuneista virustaudeista, joihin on kuollut paljon ihmisiä. Olen ollut onnekas ja tietämätön siitä.

Jonain päivänä joku lapsenlapsenlapsistani saa kuulla vanhemmiltaan koronakeväästä ja siitä, että suurin osa ihmisistä pelastui. Ehkä kertomuksessa on minunkin nimeni. Nolottaa, että he saattavat ymmärtää asian niin kuin se on: vaikka ukki selvisi monesta ”virussodasta”, ei se koskaan ollut kiitollinen. Olen kuitenkin oppinut jotain. Esimerkiksi sen, että tämäkin tautiaalto menee ohi ja sen, ettei 50 vuoden kuluttua tunnu yhtään miltään. Jäljellä on vain historia, joka kertoo, mitä tässä ajassa tapahtui. Olkaamme siis kärsivällisiä.

Markku Laitinen

Kolmen koiran pariskunnalle

Voisitteko te aikuiset korjata korjata koirienne jätökset? Aivan törkeää kulkea teidän perässä ulkoiluttamassa omia koiria, kun jätätte välinpitämättömästi ison koiranne ulosteet tien varteen!

Rouvalla kaksi koiraa kädessä niin kuin minullakin, niin hyvin luulisi onnistuvan vastuunkanto. Ei ole vaikeaa pysähtyä hetkeksi ja korjata jälkensä. Mieskin työntää rauhallisesti rattaita kolmas koira mukana, kyllä siinä vauhdissa kerkeää pysähtymään.

Kierrätte Kivistö-Hallila väliä ja jätätte varmaan joka päivä ulosteita lojumaan. Eikö hävetä?

Koiranomistaja

Vanhatko hyödyttömiä?

Hallitus päätti, että virukselle riskialttiit vanhukset olisivat kotona. Eikä vain vanhojen takia, vaan koko kansan. Olen itse ikääntynyt, jota sanotaan vanhaksi, vaikka ei sitä aina itsekään huomaa.

Tiedän, että on ihmisiä, joille vanhat ovat hyödyttömiä. Ajattelevatko itse tulevansa hyödyttömiksi? Ei vanhan tarvitse olla hyödytön. Vanhoja ei vain osata käyttää hyväksi. Se ei ole kaikki vanhojen vika, vanhat ei ole avuttomia, vaikka ovat sairaita. Syy on siinä, joka näkyy joka asiassa: jos on yksi poikkeava, niin tuomitaan kaikki. Tämä systeemi on vallalla.

Olen varma, että on paljon vanhoja, joilla olisi annettavaa, mutta kun ei kelpaa. Eikä ymmärretä, mikä vahinko ja häviö se on teoissa ja neuvoissa, annetaan mennä hukkaan.

Risto Järvimäki

Kauhajoki

Kommentoi