Lukijoilta: Lyhyesti

Miten meni omasta mielestä?

Isäni, 91 v., tykkää kulkea bingoissa sillä on hyväkuntoinen ja virkeä.

Nykyisen tilanteen vuoksi halusi laittaa kasvomaskin viime sunnuntaina mennessään bingoon.

Hän kertoi minulle varsin ällistyneenä, että bingon juontaja oli katsonut asiakseen ”hauskasti” pilkata kasvomaskin käyttöä viihdyttääkseen yleisöä.

Olisiko nyt aika miettiä miten meni omasta mielestä?

Minähän tykkäisin siitä, että isäni olisi turvassa kaikelta. En kuitenkaan voi häntä asettaa vangiksi minnekään. Paapat on kuin luonnonvoimia.

Haluaisin luottaa sen verran ihmisiin, että se omakohtainen harkintakyky ylettyisi ottamaan huomioon nykyiset tapahtumat – ei hysteerisesti mutta terveellä järjellä. Kasvomaskin pilkkaaminen julkisesti ylittää aika monta asiaa joita voitaisiin sanoa fiksuuden merkeiksi.

Tanja Nisula-Koivisto

Kauhajoki

Vaikuttavuus + Tuottavuus = Tulos

Miten (Seinäjoen) kaupungin talous saadaan pysyvästi ja peruuttamattomasti tasapainoon ja myönteiseen kehitykseen?

TA 2021: Erikoissairaanhoito TP 2019 tasolla, sosiaalipalvelut kaksi kertaa TP 2019 tasolla ja perusterveyspalvelut kolme kertaa TP 2019 tasolla. Opetus, sivistys ja henkilöstö todellisen vakiintuneen tarpeen mukaisesti. Muut pakolliset ja tarpeelliset tarkkaan harkiten. Lisätalousarvio tarvittaessa vain em. kohteisiin.

TA 2022: Todellinen tarve todennäköisesti pienempi. TA 2023: Todellinen tarve pienempi. TA 2024: Tulevaisuuden talousarvio! TA 2025: Lisätalousarviossa mahdollisuus harkita ns. kehitysinvestointeja.

Miten tämä talouden tasapainotus resursoidaan?

Kaupungin johtoryhmä ratkaisee ongelman (ilman ulkopuolisia konsultteja), ja kaupunginvaltuusto päättää siitä (ilman ”voldemortteja”: valtiovarainministerin käyttämä vertaus; kirj. huom.).

Tähän asti nuo ”komiat impulssit” on ujutettu suoraan talousarvioon ilman todellista keskustelua siitä, tarvitsevatkin kaupunkilaiset niitä oikeasti.

Realismi on raaka laji

Karkasiko mopo

Sunnuntain pääkirjoitus sisälsi varsin kummallisia kannanottoja.

Metsäteollisuus ry. ilmoitti, että he eivät halua olla osapuolena sopimustoiminnassa. I-P:n pääkirjoitus antaa ymmärtää, että sen myötä työlainsäädäntökin lakkaa olemasta voimassa (vuosilomalaki, työterveyslaki).

Kannattaisi hieman miettiä, mitä yhden järjestön loikkaaminen pelkäksi lobbariksi tarkoittaa. En usko että sopimustoiminta siihen loppuu, ehkä se tulee nostamaan järjestäytymisastetta kun asioita joudutaankin hoitamaan enemmän paikallisesti.

Faktantarkistus

Halkosaaren liittymä

Halkosaaren liittymä Seinäjoella on todella hankala, oli aika mikä hyvänsä ja ruuhka-aikana varsin paha, auringon ja muun suhteen iltapäivällä sekä aamulla, jolloin monella meno Seinäjoelle keskussairaalaan ym. kiireellisiin tapahtumiin ja ennen kaikkea töihin.

Näkisin tilanteen helpottuvan tekemällä tuo liittymä edullisimmalla tavalla ja silloin siinä olisi liikenneympyrä, joka hidastaisi tilannenopeuksia sekä saisi aikaan sujuvamman liikenteen ja lisäksi olisi turvallinen ratkaisu nykyiseen verrattuna. Nykyään kiireelliset joutuvat ajamaan päätielle olettamalla, että kai muillakin jarrut on. Ja ei toki tuossa ympyrässä tarvitsisi olla mitään monumenttia ja se säästäisi rahaa.

SN

Kommentoi