Lukijoilta: Lyhyesti

Hiekan kylvämiseen enemmän järkeä

Nyt kun katujen hiekoitus alkaa olla ajankohtaista, voisiko kaupunki järkevöittää hiekan kylvämistä ja samalla vähentää katupölyä ja kustannuksia.

Lopetetaan kokonaan hiekoitus katuosuuksilta, joissa nopeusrajoitus on 40 km/h tai alempi ja vieressä kulkee kevyen liikenteen väylä. Hiekkaa vain kevyen liikenteen väylälle ja kadulle vain risteysalueille. Autot kyllä pärjäävät talvirenkailla ilman liukkaudentorjuntaa alhaisilla rajoitusalueilla. Tällaisia katuosuuksia on varmasti kymmeniä kilometrejä ja hiekkaa ja kustannuksia säästyy.

Vähemmän hiekkaa

Erään laskun anatomia: viety

Kävin tk:ssa hoitajalla ja hyvän hoidon lisäksi tuli kotiin lasku, 10 euroa.

Laskun oli kirjoittanut laskuttaja toimistossa, tulostanut sen paperille, sulkenut kirjekuoreen, jättänyt postitukseen, josta se oli noudettu/viety postiin. Postissa se lajiteltiin ja postinjakaja jakoi sen kotiini. Lisäksi lasku vietiin reskontraan, jossa seurattiin maksanko laskun. Maksoin sen ja reskontranhoitaja ”kuittasi” sen maksetuksi. Kaikki ok.

Entä jos en maksaisi laskua? Reskontranhoitaja huomaisi sen, tulostaisi perintäkirjeen, postittaisi jne. Toisen tai kolmannen perintäkirjeen jälkeen hän siirtäisi laskun perintätoimistolle ja uusi rumba käynnistyisi.

Toki työllistäisin laskuttajan, reskontranhoitajan postittajan, postin lajittelijan ja -jakajan sekä perintätoimiston työntekijän ym.

Kaikki tämä 10 euron takia.

Voisinko/saisinko maksaa laskun heti tk:ssa käynnin yhteydessä?

PS. Vaimokin sai 10 euron laskun.

SP

Lämmin käyttövesi on liian kallista

Tässä lehdessä oli laskelma lämpimän veden hinnasta kahdella eri vaihtoehdolla 70 kuution vuosikulutuksella: viileä 28 astetta, suihkut 480 euroa/vuosi ja lämpöiset 650 euroa/vuosi, tuotettuna sähköllä 15 sentin kWh-hintaan.

Jotkin taloyhtiöt perivät asukkailta jopa 23 euroa kuutiolta (mikä tuotetaan kaukolämmöllä). Se tekee 70 x 23 euroa eli 1 610 euroa vuodessa.

Onko kaukolämpö todella näin kallista vai halpuutetaanko lämpöisellä vedellä yhtiövastiketta taloyhtiössä, jossa ovat vuokralaiset enemmistönä?

Naapuritalossa on kuutio yli 10 euroa halvempi ja talo on myös kaukolämmössä.

Naapuri

Peräseinäjoki

Kommentoi