Lukijoilta: Lyhyesti

Ruman vallesmannin hautakivi uhattuna Vaasan vanhalla hautausmaalla?

Kävelykierros hautausmaalla on kuin kurkistus paikkakunnan historiaan. Näin on myös Vaasan hautausmaalla. Etenkin vanhan hautausmaan puolella voi tutustua useiden aikoinaan tunnettujen henkilöiden ja sukujen hautakiviin.

Hiljattain monen vanhan kiven juureen on ilmestynyt muovisia, vihreitä merkkejä, joissa kehotetaan haudan haltijaa ottamaan yhteyttä hautausmaan toimistoon.

Vihreä merkki on ilmestynyt mm. Adolf Hägglundin korkean hautapaaden viereen. Hägglund on historiallinen henkilö, kuuluisa Kauhavan ruma vallesmanni, joka taltutti puukkojunkkareita Härmässä ja Kauhavalla 1860-luvulla. Hänet on haudattu Vaasaan vuonna 1903. Hänen puolisonsa, vuonna 1911 kuollut Betty Hägglund omaa sukua Wasastjerna, lepää samassa haudassa.

Vaasan kesäisillä hautausmaakierroksilla on pysähdytty nimismies Hägglundin hautapaaden edessä. Osallistujat ovat kuulleet ruman vallesmannin hurjan tarinan.

Olisi kiinnostava tietää, selvittääkö Vaasan hautaustoimi tai seurakuntayhtymä mitenkään hautapaikkojen historiaa. Jos haudan haltijaa ei löydy tietyn ajan kuluessa, mihin muistomerkki joutuu? Onko kyse näiden hautapaikkojen ja hautakivien poistamisesta?

Kiveen hakattua historiaa

Vaasa-Kauhava

Kommentoi