Lukijoilta: Maaemon eliöstön massamurha

Maapallo ei kuulu ihmiselle, vaan kaikille lajeille. Planeetan suurin tuholainen on ihminen, joka itse on pöyhkeydessään nostanut itsensä muun elämän yläpuolelle. Hän on vastuussa Telluksen eläimistön massamurhasta. Lajit kuolevat ennätysvauhtia sukupuuttoon tukahtumalla hallitsijalajin tuottamaan saastaan. Miljoona lajia on vaarassa kadota lähitulevaisuudessa.

Sama koskee luonnon tuhoutumista. Juuri (2021) mitattu otsoniaukko on ennätyssuuri. Suurempi kuin koko Etelämanner. Kaikissa viidessä valtameressä kelluu mantereen kokoinen muovijätelautta.

Sattumakomeetan törmättyä Maahan seurasi planeetan 5. suurkatastrofi, joka tuhosi 90 % elämästä. Dinosaurukset ja muut elämän muodot katosivat. Tuhosta kehittyivät ihminen ja muut uudet lajit.

Ihminen on kolmas simpanssilaji. Hänessä on 100 biljoonaa solua, joista 70 % on vettä.

Omasta mielestään häneen sisältyy ainoana olentona kuolematon sielu, mutta 6 muutakin lajia läpäisee peilitestin, eli tajuaa oman kuvansa.

Tämä simpanssi pitää itseään Jumalan kuvana. Tämä ylimielinen ja itserakas laji on itse aikaansaamassa planetaarisen suurkatastrofin hukuttamalla koko elokehän saasteisiin, sairauksiin ja massakuolemiin. Sehän on ainoa laji, joka lisäksi tappaa toisiaan ja yksilöinä nauttii suoltaa sontaa muiden panetteluun.

Toiminnan pitäisi perustua järkeen, eikä toiveajatteluun. Glasgowin ympäristökokouksen vesitetyn päätösasiakirjan allekirjoitti peräti 197 YK:n jäsenvaltiota. Ei päästy riittäviin päätöksiin, vaikka ollaan jo pahasti myöhässä planeetan lääkinnässä ja seistään kuilun partaalla. Kaikki ekologiset raportit ja mittarit osoittavat tulipunaista. Ei näy tutkimuksia, jotka esittäisivät odotettua lievempiä luonnon reagointeja. Kokouksen puheenjohtaja kyynelehti päätöspuheessaan. YK:n pääsihteerin sanoin maapallo on julistettava hätätilaan.

Otto von Bismarck totesi aikoinaan: ”Maan tilannetta ei ratkaista demokraattisesti, vaan diktatorisesti verellä ja raudalla.” Mutta isoja pakkopäätöksiä toteuttavaa diktatuuria ei nyt synnytetä edes ”verellä ja raudalla”.

Mistä löytyisi se Robespierre, joka latelisi koko maapallolle diktaatteja huonojen filmien tyyliin pistooli ohimolla.

Vihreiden Osmo Soininvaara kirjoitti rohkeasti Maapallon lämmön nousevan väistämättä kolmeen asteeseen. Se enteilee Suomeen tappavia 40 asteen kesiä. Nykyäänhän edelleen puhutaan 1,5 asteen tavoitteesta, mutta se on jo toiveajattelua. Osmon mukaan Suomen on varauduttava jopa useiden miljoonien ihmisten tulvimiseen lupaa kysymättä maahan.

Lämpenemisen johdosta Bangladesh jää veden alle. Sieltä 100 miljoonaa ihmistä pakenee jonnekin. Sama koskee lukuisia muita maita.

Tämä on vain yksi tuleva ongelma. Juomaveden puute voi aiheuttaa joskus suursodan.

Kasaantuvat ongelmat saavat ratkaisemattomat mittasuhteet seurauksena lopulta armoton olemassaolontaistelu. Sitähän muukin luonto käy koko ajan.

Nyt ei auta loitsu, eikä rukous, vaan nopeat, massiiviset planetaariset päästörajoitukset ja – lopetukset.

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi