Lukijoilta: Maahanmuuttajia synnyttämään ja työtä tekemään

Näin ikääntyvänä suuren ikäluokan edustajana olen seurannut huolestuen sitä, kun poliittiset puolueet eivät ole ottaneet tosissaan kansan ikääntymisen tuomia haasteita, eläke- ja sotejärjestelmien kestävyyttä. Pelkään, että ajaudutaan toisiaan syytellen pakon eteen, josta jo nyt alkaa olla enteitä.

Eläkkeissä on kysymys rahan riittävyydestä. Sotessa rahan lisäksi työvoimasta.

Eläkemaksua on jo nostettu pikkuhiljaa. Työntekijän osuus on nyt keskimäärin 7,45 prosenttia palkasta. Se on kuin veroa. Ostovoiman siirtoa eläkeläisille. Soten taas kustannamme yhteisvastuullisesti veroilla. Eläkeläisetkin maksavat veroa, joidenkin mielestä liikaakin, mutta kun eläke on pienempi kuin palkka oli, niin veroa kertyy euroina vähemmän ja samalla palvelujen tarve lisääntyy.

Nyt on kyllä alkanut kuolla ihmisiä vuosittain enemmän kuin lapsia on syntynyt. Joka seitsemäs syntynyt lapsi on jo ollut ulkomaalaistaustainen. Mutta tähän akuuttiin tilanteeseen pitäisi saada ulkomaiden valmiiksi kouluttamia aikuisia osaajia, ei vain synnyttäjiä.

Vuonna 2019 Suomeen tuli töihin EU:n ulkopuolelta 9 461 työntekijää ja toisista EU-maista 3 865. Suomesta lähti etsimään parempaa elämää 17 263 asukasta ulkomailta. Varmaan suurella osalla jokin Suomessa hankittu tutkinto. Työperäinen nettomaahanmuutto jäi puoleen siitä, mitä tarvittaisiin eli noin 20 000 vuosittain.

Valtiovallan pitää poistaa tarveharkinta ja muu byrokratia rekrytoinnista ulkomailta. Pitää siirtyä jarruttamisen sijaan houkuttelemaan.

Katsoin mielenkiinnosta PS:n, joka vastustaa maahanmuuttoa, ohjelmaa, että kuinka se hoitaisi ongelman. Se haluaa hyvinvointivaltion takaisin teknologian avulla. Robotisaatio, keinoäly ja automatisaatio. Ja kaiken päälle: ”Vapaaehtoista maastamuuttoa tuettava”. Minua ei houkuta jäädä koneiden armoille.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi