Lukijoilta: Maailmanmenoa

I-P:n päätoimittaja kirjoitteli sunnuntaina 9.8.2020 EU:n elvytysrahastosta harmitellen keskustelua siitä. No, päätoimittajakin on vain ihminen ja hänellekin tulee aika ajoin huonojakin päiviä. Somen möykkääjistä en tiedä mitään enkä niitä lue, mutta politiikan populisteja on aina ollut joka puolueessa ja tulee edelleenkin olemaan. Demokratiassa heilläkin kuitenkin tulee olla sananvapaus. Muuten vaivumme vähitellen diktatuurivaltioksi ja niitähän maailmassa on aivan turhan paljon. On todettava, että I-P on kiitettävästi julkaissut nimellään kirjoittavien lukijoiden huolestuneita kirjoituksia Suomen tulevista taloudellisista vaikeuksista ja niihin kuuluu tämä elvytysrahastokin.

Mitä tulee eturivin taloustieteilijöihin, niin heidän elämänsä lienee taloudellisesti melko turvattua. Epäilen, että eivät köyhän elämästä tiedä ”hölökäsen pöläystä”. Nobelisti Bengt Holmström sanoo: ”Ratkaisevaa on, miten rahoitus käytetään”. Päätoimittaja on samoilla linjoilla: ”Voisimme koettaa aktiivisemmin vaikuttaa siihen, mihin 750 miljardia käytetään. Mutta se vaatiikin taitoa”.

Melkoisesti minua harmittaa pääministerimme Marinin ”trumpmainen” itsevarmuus. Neuvottelijanakin on omasta mielestään maailman parhaita. Aika näyttää, ja melko pian, onko hänestä 750 miljardin vahtijaksi. Ja kun vahtijaksi on ruvennut, niin riittääkö aikansa enää koronan ja Suomen työllisyyden vahtijaksi. Tähän mennessä hän ei kovin montaa sanaa työllisyydestä ole puhunut. Oikeusvaltioperiaatteesta hokeminenkin on ollut täyttä utopiaa. Ei tarvitse häävi tietäjä olla, kun toteaa, että vasemmiston ja vihreiden eikä edes koko EU:nkaan toimin Unkarista ja Puolasta mitään oikeusvaltioita tule.

Lauantain 8.8.2020 pääkirjoituksessa oli oikeaa asiaa: ”Hyvät tulokset eivät auttaneet Sipilää. Hänestä tuli Suomen virallinen henkipatto ja puolueensa hylkiö”.

Todellakin! Kataisen ”sixpack”-hallituksen jälkeisen konkurssikypsän Suomen työllisyyttä Sipilä kohenteli n. 140 000 henkeä. Suomen talous oli hänen jäljiltään loistokunnossa. Ei voi muuta kuin sanoa: ”Lyhytjänteistä on Suomen kansan ajattelu ja kiittämättömyys on maailman palkka”.

Antti Herttua

Nurmo

Kommentoi