Lukijoilta: Maakuntasote johtaa veronkorotuksiin ja palveluiden keskittymiseen

Tulevassa sote-uudistuksessa luodaan uusi hallintoporras Suomeen, jonka tehtävänä on järjestää terveydenhoito- ja pelastustoimen palvelut. Alueiden hoitamista varten valitaan maakuntavaltuusto, jonka tehtävänä on tehdä poliittiset päätökset maakunnan alueella.

Maakuntauudistuksessa on paljon ongelmia. Ensimmäiseksi uudistus ei alenna sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten nousupaineita, mikä on ollut alun perin yksi keskeinen syy sote-uudistukselle. Toiseksi maakuntahallinto lisää byrokratiaa, kun maakuntahallinto on ajettu täysiin mittoihinsa. Samalla kunnat voivat joutua palkkaamaan jonkinlaisia ”maakuntakoordinoijia”, jotka ovat yhteydessä maakuntahallintoon päivittäisistä sote-asioista.

Kolmanneksi, pitkällä aikavälillä palvelut tulevat keskittymään entistä voimakkaammin isoihin kaupunkeihin, koska isojen kaupunkien on helpompi saada edustajia maakuntavaltuustoon kuin pienten tai keskisuurten kuntien, jolloin päätöksenteossa vääjäämättä painottuu enemmän keskuskaupunkien intressit.

Näin on oletettavissa se, että jossakin välissä maakunnille tulee verotusoikeus, jolla rahoitetaan maakunnan toimintaa, kun valtionosuudet eivät ole riittäviä sote-kustannusten nousun takia. Samaan aikaan kunnissa veroprosentti laskee väliaikaisesti, mutta pian osa kuntapoliitikoista näkee kunnan alijäämän taittamisen lääkkeeksi veronkorotukset, jolloin kokonaisveroaste on jälleen kerran noussut.

Jaakko Koskela

varapuheenjohtaja

Pohjanmaan Kokoomusnuoret

kauppatieteiden maisteri, taloustiede

Vaasa

Kommentoi