Lukijoilta: Maakuntatalon fresko yhdistää lakeuden väkeä

Seinäjoen Maakuntatalo valmistui vuonna 1958 paikallisten ja maakunnallisten järjestöjen yhteishankkeena. Talossa oli muun muassa Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen julkinen uima-allas.

Värikäs ja omaleimainen taidemaalari Arvid Broms maalasi talon portaikkoon monumentaalisen freskon Lakeuden kansan vaellus. Teos on maalattu suoraan kiviseinän päälle, joten sen mahdollinen siirtäminen on hankalaa.

Taideteokseen on kuvattu seitsemäntoista hahmoa, jotka edustavat maakunnan kulttuuri- ja urheiluväen parhaimmistoa. Dramaattisesti sommitellut henkilöt kertovat myös Etelä-Pohjanmaan historiasta. Viimeisenä astelee kädet nyrkissä ja ilme tiukkana itse nuijapäällikkö Jaakko Ilkka.

Ehdotan, että Lakeuden kansan vaellus -teoksesta tehdään laadukas kopio, joka sijoitetaan tilaan, johon kaikella kansalla on pääsy. Teos toimisi maakunnan yhtenäisyyden ja yhteistyön vertauskuvana.

Maakunnasta löytyy varmasti osaava muotokuvamaalari, joka pystyy jäljentämään teoksen ja saamaan siihen Arvid Bromsin tarkoittaman hengen. Lakeuden kansan vaelluksen säilyttäminen jälkipolville kunnioittaa myös taidemaalari Bromsin monipuolista elämäntyötä.

Raimo Hautanen

Seinäjoki

Kommentoi