Lukijoilta: Maalaisjärkeä maatalouskeskusteluun

Nykyajan keskustelukulttuuri on kuin huutokuoro, josta voittajaa ei päätetä tietojen tai taitojen perusteella vaan sen mukaan, joka huutaa kovinten.

Tämä näkyi ensiksi turvekeskustelussa, jossa joko tarkoituksella tai tietämättömyyttä unohdettiin sen laajempi merkitys. Merkitys, joka koskettaa kaikkia ihmisiä puhtaasta ruoasta energiantuotantoon. Vahingon jo tapahduttua herätään miettimään näitä laajempia vaikutuksia.

Nyt tämä sama huutokuoro on ottanut kotimaisen puhtaan ja ensiarvoisen tärkeän ruoantuotannon hampaisiinsa.

Tässä keskustelussa ei paina kotimainen työ, yrittäjyys tai puhtaat elintarvikkeet. Keskustelussa pelataankin mielikuvilla ja tunteilla, jossa maalataan kuvaan pahasta maataloudesta, joka saastuttaa ja tuhoaa luontoa sekä hyväksikäyttää eläimiä.

Keskustelun aikana on liiankin sopivasti unohdettu se kaikki hyvä, mitä kotimainen ruokasektori tuo tähän maahan. On jätetty huomioimatta se, ettei esimerkiksi mikään mittari osoita eläinperäisten tuotteiden kulutuksen nopeaa laskua. On jätetty huomioimatta se työ, jota ruoantuottajat ilmaston muutosta vastaan tekevät. On jätetty huomioimatta se, kuinka puhdasta ruokaa Suomessa tuotetaan ja lisäksi on jätetty huomioimatta kotimaisen ruoan vaikutus huoltovarmuuteen.

Tämän vinoutuneen ja polarisoituneen keskustelun johdosta on suuri vaara, ettemme tule tekemään päätöksiä tiedolla vaan tunteilla. Tämä johtanee siihen, että olemme lähitulevaisuudessa täysin riippuvaisia sademetsiin raivattujen brasilialaisten nautatilojen lihasta, tanskalaisesta maidosta tai kiinalaisesta soijasta.

Keskustelu on aina hyvästä, mutta keskustelun tavoitteena ei pidä olla maanviljelijän syyllistäminen vaan ratkaisujen löytyminen.

Karri Kallio

Keskustan puoluevaltuuston varapuheenjohtaja

Seinäjoki

Kommentoi