Lukijoilta: Maan tila

Päätoimittaja Markku Mantila kuvaa jutussaan sunnuntaina marraskuun 22. päivänä äärimmäisellä selkokielellä maan tilaa ja osoittaa tarvittavat remontit.

Mantilan 7-kohtainen lista on rankkaa luettavaa, koska se perustuu poliittisesta laskelmoinnista vapaaseen tosiasioiden analyysiin sekä aitoon huoleen maan tilasta yli vaalikausien.

Mantilaa hämmästyttää kansalaisten huolettomuus velaksi elämisessä. Sama asia lasten puolesta häiritsee koko ajan minunkin eläkeläisrauhaani.

Mantila arvelee, etteivät ihmiset tiedä tai välitä. Eiköhän kysymyksessä ole sekä että.

Velkaantumisen edessä puolueetkin laidasta laitaan ovat kädet pystyssä tai eivät edes välitä. Se ei johdu vain koronasta vaan myös poliittisesta suhdanteesta.

Me hyrisemme tyytyväisyyttä, kun maailmalla hehkutetaan Suomen hallitusta, jonka kaikkia puolueita johtaa nainen. Okei, hyvä niin. Maailma vaan ei ole kauneuskilpailu.

Samaisessa sunnuntain lehdessä valtakunnan päähämmästelijä, presidentti Sauli Niinistö tähyää velaksielämisen loppuaikaan. Luullaanko, että se vain sitten todetaan suuren tyytyväisyyden vallitessa. Voi särkyä ihmisiä ja omaisuuttakin.

Markku Mantilan selkokieli on joskus raflaavaa, varmaan tarkoituksella asian korostamiseksi. Listansa ykköskohdassa hän säikäyttää piirtämällä pohjalaismaakunnista kaksi kuntaa, pääkaupunkeina Vaasa ja Seinäjoki.

Sote-maakuntauudistus ei johda siihen asti, joskin sitä kohti. Sote kasvattaa menoja – vastoin alkuperäistä ajatusta – ja keskittää palveluita yhä lisää keskuskaupunkeihin.

Maakuntavero kasvattaa verokuormaa ja näivettää kuntia, päinvastaisia lupauksista huolimatta.

Matti Kupari

Lapua

Kommentoi