Lukijoilta: Maanomistajat susien pannoituksia vastaan

Luonnonvarakeskus aikoo käynnistää susien pannoitukset läntisessä Suomessa. Perusteluna tutkimus ja metsästyskoiravahinkojen ehkäisy. Metsästäjien palvelemisella ja koirien suojaamisella tällä asialla ei ole mitään tekemistä.

Tutkapanta näyttää pannoitetun suden paikan 10 kertaa 10 km ruudulla. Ruutuja on pyydetty pienentämään, että niillä oikeasti voisi vältellä törmäämistä susiin. Tämä ei kuitenkaan käy.

Koko pannoitusvouhotus onkin pelkkää silmänlumetta metsästäjiä kohtaan, jotka vielä joutuvat maksamaan koko lystin korotettuina metsästyskorttimaksuina. Pannoituksella pyritään ainoastaan pelottelemaan metsästäjiä pysymään pois kokonaan metsistä.

Pannoituksen myötä saapuvat myös suojelijat kyttäämään rehellisiä paikallisia ja heidän tekemisiään, kuten on käynyt jo etelämpänä. Sudet eivät myöskään kulje aina samassa laumassa, pannattomat tekevät pahaa siinä missä pantasusi makaa pesällä.

Susi ei kaipaa mitään erityistä suojelua Suomessa. Uhanalaisuus on pelkkä ihmisen asettama poliittinen päätös. Ei biologinen.

Meillä oleilevat sudet kuuluvat Venäjän monikymmentuhantisen kannan läntiseen reunaan. Uhanalaisuuksia ei voi asettaa poliittisin päätöksin ihmisten piirtämien valtakunnan rajojen mukaan ja politiikan vaihtuessa, ja EU:n selän taakse piiloutumalla. Eläimet eivät tunne rajoja, eivätkä politiikkaa.

Meille länteen ja varsinkin Varsinais-Suomeen, sudet saapuivat ylitiheän piensorkkaeläin kannan myötä, eli valkohäntäpeuran lisääntymisen myötä.

Valkohäntäpeura on meillä herrojen jahti-iloksi aikanaan Amerikasta istutettu Suomeen kuulumaton vieraslaji. Valkohäntäpeura aiheuttaa etelämpänä kalliit vahingot liikennevahinkojen kautta. Pahimmilla alueilla päivittäin.

Valkohäntäpeura on vieraslajina poistettava kokonaan Suomesta. Ruokinta kiellettävä. Maanomistajalla on tähän hyvä mahdollisuus, ja samalla vähentää lammasta ja karjaa kurittavan susikannan leviämistä mailleen.

Me metsästäjät olemme kaksinaismoralismin kuninkaita. Netissä huudetaan isoilla kirjaimilla, kuinka kaikki sudet pitää tappaa. Seuraavaksi kuitenkin lähdetään mahdollistamaan suden hyvinvointi, ja paikalla jääminen niiden ravinto-oloja parantamalla, eli valkohäntäpeurojen ruokintapaikoille lisäsärvintä viemällä.

Susien pannoitus vaatii myös jokaisen alueen maanomistajan luvan.

Vastustakaa suden palvontaa Etelä- Pohjanmaalla, ja kieltäkää pannoitusväen oleskelu maillanne. Metsäkauriin ja valkohäntäpeuran ruokinta kieltoon maillanne, eli kanta pienenemään, ja pedotkin häipyvät muualle kiusaamasta maaseutukylien asukkaita.

Pekka Johannes Salomäki

Lapua

Kommentoi