Lukijoilta: Maanviljelijät ja suuret tukiaiset

Usein kuulee puheita, että maanviljelijät ajelevat suurilla traktoreilla, valtavat erilaiset laitteet perässä, ettei muut meinaa tielle mahtua. Valtion antamilla, suurilla tuilla maksettuja. Kaiken lisäksi rakentavat vielä suuria broilerikasvattamoja ja navettoja, siis halleja. Maa-alueet ovat tällä hetkellä, 50–400 hehtaaria, taitaa olla vielä suurempiakin, ja tukea tulee maa–alueille.

Pitäisikö näitä yrittäjiä kadehtia? Taitaa minussa olla jotain vikaa, kun en menetä yöuniani tukiaisista. Mutta siitä voisi unet kadota, jos laivat ja rekka-autot ajaisivat kaupan hyllyt täyteen ulkomaisia elintarvikkeita.

Taidan olla tyhmä, kun en käsitä, mitä sitten maalle tehtäisiin, maatalousyrittäjille ja elintarviketeollisuuden työntekijöille. Kun tuotantoa pitää nostaa kilpailun vuoksi, silloin tuotantolaitteita ja tiloja pitää suurentaa.

Suomessa on tunnetusti maatalouskone- ja laiteteollisuus laadullisesti kilpailukykyistä, mutta joissakin hinnoitteluissa olemme vähän kalliimpia verrattuna tuontilaiteisiin. Syy on heidän valmistussarjojensa suuruus, alempi palkkataso, ja teräksen raaka-aineet ovat myös edullisempia.

Otetaan Valtra-traktorit esimerkiksi, 12 minuutin välein lähtee linjalta traktori. Niitä tehdään kuutena päivänä viikossa, ja noin 90 prosenttia menee vientiin.

Useassa kirjoituksessani olen puhunut omavaraisuudesta ja sen kehittämisestä. Maatalouden kautta löytyy omavaraisuuden mahdollisuudet.

Tukia kun alkaa katsomaan, huomaa, että teollisuus saa myös. Sitä menee kehitystyöhön, niin pienille kuin suurille laitoksille, että pysymme kilpailukykyisinä. Se tarkoittaa työllistämistä siis samoin kuin maataloudessa.

Matti Latva-Panula

Ilmajoki

Kommentoi