Lukijoilta: Maaseutu autioituu

Jo viisikymmentä vuotta on hoettu, että maaseutu autioituu.

Kuusi-seitsemänkymmenlukujen vaihteessa oli suuri muuttoaalto mm. Ruotsiin. Sitten rauhoittui ja oli jopa kasvua esimerkiksi Lehtimäen väkiluvussa. Täällähän oli rakentaminen 1970–80-luvuilla vilkasta. Hiipuminen alkoi 90-luvulla.

Nyt on käynnissä Suomessa raaka maaseudun tyhjentäminen. Kun palvelut vähenevät ja loppuvat, on pakko muuttaa suurempiin keskuksiin. Sellaiseksi tuntuu menneen, että maalla ei saisi tehdä mitään. Turvetuotannon on loputtava! Metsiä ei saa hakata! Lehmät hönkivät metaania, pois ja pian. Turkistuotanto alas.

Yleensä kaikki mistä eri tahot saavat tuloja ja kunnat verotuloja, on ajettava alas. Ja tämä Suomen sotienjälkeisen pahimman kriisin aikana.

Omavaraisuus-ja huoltopuoli on yksi tärkeä asia. Joskus käy mielessä, että tuleeko meillä vielä puutetta ruuasta. Jotkut ainakin sahaavat omaa oksaamme istumastamme puusta niin, että sahajauhot pölisevät.

Juuri noista seikoista johtuu, etten voi kannattaa vihreätä puoluetta vaikka heillä on toki järkeväkin (pieni?) piirinsä, joka tajuaa kokonaisuuksia. Ei taida kansa tulla ruokituiksi pelkillä kasviksilla.

Heimo Suntila

Lehtimäki

Kommentoi