Lukijoilta: Macron pääsi tavoitteeseensa

Elpymispaketin jälkeen Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi televisiossa, että nyt on luotu ensimmäistä kertaa mekanismi, jolla yhteinen velanotto voidaan hoitaa.

Nimenomaan, ns. elvytyspaketin tarkoituksena oli luoda mekanismi, jolla yhteinen velanotto voidaan mahdollistaa. Onhan täysin selvää että esim. Italian saamat rahat (210 mrd., josta lahjarahaa 81 mrd.) eivät auta Italian taloutta minkään vertaa. Italialla kun on velkaa 2400 miljardia. Etelä-Euroopan maat ovat pahasti velkaantuneet.

Tästä hyvästä Macronin intressissä oli hyväksyä Suomen maataloustuki entisen suuruisena. Tällä ostettiin Suomen hyväksyntä näin perustavanlaatuisessa asiassa. Ja täällä asiaa hehkutetaan suurena voittona.

Macron on jo pitkään esittänyt euroon kuuluville maille yhteistä budjettia, yhteistä valtiovarainministeriä, veronkantoa ja yhteisvastuun lisäämistä jäsenmaiden kesken. Hänen mielestään integraatiota pitää vähin äänin syventää ja ottaa aimo askel kohti liittovaltiota. Korona auttoi unelmaa paljon lähemmäksi. ”Etelä- ja itäeurooppalaiset kollegani ovat todella innoissaan tästä elvytyspaketista”, totesi meppi Mauri Pekkarinen (IL 25.7.).

On suuri katastrofi Suomelle lähteä antamaan rahaa vastikkeetta miljardien tolkulla, kun on huutava rahantarve oman maan ja kansalaisten perustareiden hoitamisessa. Oma kansa kärsii ja tarvitsisi kipeästi ostovoimaa, mikä on yrittäjän paras ystävä ja oman taloutemme eteneminen heijastui parhaimpana tukena eteläiseen ja muuhun Eurooppaan.

Kaikki, mitä otetaan omalta kansalta nyt EU:lle ja EKP:lle joko suoraan rahana ja ”lainana”, mitä ei koskaan saada takaisin on meille koronakriisin vielä toisen aallon lähestyessä katastrofaalista tappiota. Emme voi hoitaa kansalaistemme asioita.

Airi Pulkkinen

Kuopio

Kommentoi