Lukijoilta: Mäenpää, kansanedustajan syytesuoja ja Suomen Sisu

Kansanedustaja Juha Mäenpään tapauksen myötä meneillään on sananvapauden ja oikeuskäytännön kannalta arveluttava kehitys. Viime vuonna Mäenpää rinnasti kansanedustajan puheenvuorossaan vieraslajit ja turvapaikanhakijat. Poliisitutkinnan perusteella oli syytä olettaa, että Mäenpää syyllistyi kiihottamiseen kansanryhmää kohtaan, ja valtakunnansyyttäjä Toiviainen katsoi, että syytekynnys ylittyi.

Kansanedustajat mielestäni heikensivät eduskunnan arvovaltaa äänestäessään muutama päivä sitten syytesuojan poistamista vastaan. Mäenpään puheenvuoroa ei siis puida oikeudessa. Kun oikeutta ei käydä, johtopäätöksiä tehdessä on tyydyttävä poliisitutkinnan tuloksiin, joiden mukaan puheenvuoro täytti rikoksen tuntomerkit. Perussuomalaisten esittämä syyttömyysargumentti siis ei päde, vaan on ilmeistä, että Mäenpään puheenvuoro oli rasistinen.

On vaikea olla eri mieltä poliisin ja valtakunnansyyttäjän kanssa. Turvapaikanhakijan vertaaminen vieraslajiin on silkka solvaus. Suomen asukkaista on ulkomaalaistaustaisia 7,3 %. Kansanedustajista kolme on syntyjään ulkomaalaisia. Yksi heistä on saapunut Suomeen pakolaisena.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän osalta äänestys Mäenpään asettamisesta syytteeseen ratkaistiin ryhmäkurilla, kun puolueen puheenjohtaja ilmoitti jo kuukausia sitten, että puolueen kansanedustajat tulevat estämään sen. Myös kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ottivat sen kannan, että Mäenpään syytesuojaa ei poisteta. Muut puolueet olivat poiston kannalla. Olisi kohtuullista äänestäjiä kohtaan, että media peräisi syitä äänestyskäyttäytymiseen niiltä kansanedustajilta, jotka äänestivät Mäenpään syytesuojasta vastoin puolueidensa kantaa ja joista moni on Vaasan vaalipiiristä.

Mäenpään prosessin keskeydyttyä valtakunnansyyttäjältä kysyttiin Ylen haastattelussa kantaa siihen ja hän kertoi sen. On aivan tavanomaista, että syyttäjä kertoo kantansa kesken olevasta tai jääneestä prosessista. Kun media sitä erityisesti pyytää, hänellä on viranhaltijana siihen pikemminkin velvollisuus kuin oikeus.

Tätä episodia arvioitaessa on hyvä muistaa, että Mäenpää on Suomen Sisu ry:n hallituksen jäsen ja Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkö. Suomen Sisun sääntömääräisenä tarkoituksena on mm. ”edistää yhteiskunnan kehittymistä kansallismieliseksi” ja ”vastustaa epäkansallisia ilmiöitä”.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas on Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäällikkö. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on yhdistyksen kunniajäsen, vaikka erosi aktiivijäsenyydestä vähän ennen ryhtymistään perussuomalaisten puheenjohtajaksi vuonna 2017.

Päivää ennen kuin eduskunta äänesti Mäenpään syytesuojasta, Suomen Sisun puheenjohtaja Henri Hautamäki julkaisi yhdistyksen internet-sivuilla julistuksen, joka oli otsikoitu ”Totaalista kulttuurisotaa” ja jossa todetaan seuraavaa: BLM-liike (Black Lives Matter) ”yksinkertaisesti kehittää vihaa varsinkin kaikkea valkoisuuteen liittyvää kohtaan”. Liikkeen jäsenet ”kilpailevat siitä kuka onnistuu häpäisemään valkoista kulttuuria ja historiaa mahdollisimman groteskilla tavalla”. ”Nyt meidän on aika siirtyä puolustuksesta hyökkäykseen.” ”Yliopistot ja koulujärjestelmät on puhdistettava epäkansallisesta vaikutuksesta, media on laitettava palvelemaan kansallisia tarkoitusperiä ja valtiollisten instituutioiden toimintatavat päivitettävä.” ”Kyse on siitä kuka jää jäljelle, mitkä aatteet ja mitkä kansat dominoivat tulevaisuuden maailmaa.” (https://www.suomensisu.fi/puheenjohtajalta-totaalista-kulttuurisotaa/) Lainaukset ovat täysin alkuperäisiä. Mielleyhtymät 1920–40-luvun Italiaan ja Saksaan ovat väistämättömiä.

Luulen, että Suojelupoliisi tarkkailee, käytetäänkö tätä Suomen Sisun julistusta perusteena hyökkäyksille ulkomaalaistaustaisia ja monikulttuurisuuden kannattajia vastaan. Julistuksen laillisuus asetetaan kyseenalaiseksi viimeistään silloin. On kaikki syyt olettaa, että Mäenpää yhtyy julistuksen ajatuksiin, koska ideologisen yhdistyksen puheenjohtaja ei saa julkaista tällaista tekstiä ilman hallituksen lupaa.

On mahdotonta uskoa, että viimevuotisessa kansanedustajan puheenvuorossa Mäenpäältä lipsahti pelkästään harkitsematon vitsi.

Karri Helin

Seinäjoki

Kommentoi