Lukijoilta: Mahdollista kiusaaminen jo tänään!

Kiusaamista tapahtuu kaikissa kouluissa ja yhteisöissä ympäri maailmaa. Se on kulttuuri, johon yhteisön jäsenet ja sen johtohahmot eivät halua ottaa kantaa. Se on siis hyvin vapaasti toteutettavaa toimintaa.

Olettehan kuulleet sen ohjeistuksen, että kiusaajien puheista ja teoista ei tule piitata? Se pitää täysin paikkaansa. Kiusaajien toiminta tulee hiljaa hyväksyä, eikä sitä tule vastustaa mitenkään. Kiusaajista ei tule kertoa esimiehille, opettajille tai viranomaisille.

Jos olet joutunut yhteisössä kiusaamisen kohteeksi, sinun tulee vain hyväksyä asia ja kestää se päivästä toiseen. Kiusaaja tulee palkita koskemattomuudella.

Kiusaaja ei suinkaan ole yhteisön ongelma. Sinä sen sijaan olet, kun häiritset opettajia, esimiehiä tai viranomaisia asialla. Kiusaajaa tulee ymmärtää, eikä heidän tekemisiinsä tule puuttua. Heillä on varmasti jokin ongelma yksityiselämässään, joka toimintaan johtaa. Huomaa, että puheet tasa-arvosta ja yhteisöllisyydestä koskevat vain kiusaajia. Mikäli kiusaajan uhrina peräät samaa tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä, olet rauhanhäiritsijä.

Muista, että jos pyrit lopettamaan kiusaamisen – joko vastaamalla siihen sanallisesti tai fyysisesti tai jopa kertomalla asiasta esimiehille, opettajille tai viranomaisille – on kiusaaja oikeutettu kostamaan nämä toimenpiteet. Vain kiusaajalla on oikeus käyttää väkivaltaa. Sinä olet syyllinen, koska häiritset yhteisön rauhaa toimimalla kiusaajaa vastaan.

Sinä olet se, jonka tulee vaihtaa koulua, työpaikkaa tai muuta yhteisöä. Kiusaajalle annettakoon hiljaa oikeus jatkaa toimintaansa siellä missä on.

Sinun taitosi ja panoksesi yhteisön toiminnan eteen ovat riittämättömiä. Huomattavasti vähemmän taitava kiusaaja on nimittäin sinua arvokkaampi yhteisölle. Sinun ei henkilökohtaisesti tarvitse antaa kiusaajalle valtaa. Yhteisö tekee sen puolestasi.

Esimiesten, opettajien ja viranomaisten tulee pitää järjestystä yhteisössä, mutta vain siihen asti, että joukosta löydetään kiusaaja. Valta kuuluu kiistatta aina kiusaajalle, ja heille se tulee antaa.

Anna sinäkin kiusaamiselle hiljainen hyväksyntäsi jo tänään!

Jyri Tolppanen

Vaasa

Kommentoi