Lukijoilta: Mahdoton yhtälö

Ilmastonmuutos. Energiankäyttö. Väestöräjähdys.

Siinäkö maailman tulevaisuuden ongelmakolmio?

Liioiteltua korostusta ilmastomuutoksen merkityksestä liki keskeisenä syynä globaaliin hätätilaan. Onko hätätilan julistus todenperäinen vai yliammuntaa? On ja ei ole hätätilaa!

Nyt 2021 on ainakin meillä Suomessa mediakeskiössä ilmastonmuutos miltei ainoa mediaseksikäs puheenaihe. Mediaseksikäskö? Ilmaisullani tässä tähdennän sitä, että viime vuosikymmenen ajan yleisin keskustelunaihe eri mediafoorumeilla ainakin Suomessa on ollut ilmastonmuutos. Vuosikymmen taapäin termi oli aluksi ilmaston lämpiäminen. Etenkin poliittisen kenttämme viherhenkiset on pitäneet huolta ilmastokriisin pysymistä mediakeskiössä.

Puutun tässä vain maapallon väestökehitykseen ja energiankulutukseen. Väistämätön tosiasia on taustasyynä läntisen maailman omantunnon herkkyyteen tässä asiassa, väitän.

Tuntuu kuin kaikki ongelmat on ratkaistu pienentämällä ns. hiilijalanjälkeä per asukas. Etenkin nuorimmat sukupolvemme herkempinä reagoivat esiin nostettuun huolenaiheeseen mm. mielenosoituksin eri puolilla länsimaailmaamme.

Totta onkin, että läntinen pallonpuolisko on johtanut esimerkiksi teollisen kehityksen rajua muutosta noin 100 vuoden aikajaksolla. Nostan esiin valtaisan teollisen vallankumouksen, jonka keskiössä on ollut liikenneräjähdys, autoistuminen ja raju lentoliikenteen kasvu.

Totta kai energiansiirroilla on vähintään päämerkitys kehitysnopeudessa. Massiiviset meriliikennekuljetukset pääosin öljy- ja hiilipolttoaineen turvin mahdollistivat motorisoidun liikenteen räjähdykseen. Tuulienergian käyttö laivaliikenteessä päättyi, massaturismi räjähti maapallon laidoilta toisille nopeasti.

Voiko kehityskulkua muuttaa, parantaa enää, kun 50 vuodessa maapallon väestö on lisääntynyt noin 4,5 miljardista asukkaasta jo 7 miljardiin? Ei voida palata taapäin eivätkä tuulen hyödyntäminen ym. luonnonmukaiset energiaratkaisut pysäytä maapallon ”keuhkotaudin” etenemistä, se lienee selviö.

Suomalaisten pioneerivaikuttajien veturi tiedemies Pentti Linkola sanaili ainoaksi globaaliratkaisuksi radikaalin väestön ”surmaamiset” jo 1980-luvulla noin karkean suoraan ilmaistuna. Tarkoittiko P.L., että esimerkiksi joukkotuhoin sodilla ihmisväestökehitys pysäytettäisiin? Niin ymmärsin hänen ääriradikaalipuheittensa tarkoittavan.

Linkola oli ääri-ihminen, vihreän liikehdinnän veturi Suomessa tietoisesti. Hän jopa sanoi väestömäärän ainoaksi vähentämiseksi todella ihmismäärän pakkovähentämisen eli joukkosurmaamisen. (Mediahistoriasta voi palauttaa tuon seikan totena P.L:n omista puheista.)

Pidän utopistisena haihatteluna, että nykykehitystä mikään todella kääntäisi paremmaksi.

Ruoantuotanto jatkuu väistämättä konevoimin ja miljardiluokkaiset liikenneluvut vain kasvavat, mikä merkitsee energiankäytön kasvua koko ajan. Lentoliikenteen totaalinen pysäytys hidastaisi kyllä päästöjen kasvua ja parantaisi ilmastoa. Mutta mutta...

Niin: ihmispaljoutta ei globaalisti Suomen väestömäärän ja syntyvyyden lasku pysäytä. Kiinan, Venäjän, USA:n, Brasilian, Intian ja Euroopan valtaisat energiankulutukset määräävät tahdin eikä haitallisia ilman hiukkaspäästöjä voitane pienentää kuin promilleluokkaisesti.

Elämme ”viimeistä sukupolvea”, me homo sapiens eli ”viisas ihminen”.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi