Lukijoilta: Makean suolaista elämänlaatua

Me suomalaiset ja varsinkin ns. hyvinvoivat länsimaalaiset olemme personoituneet kai historiamme aikana paitsi tekniikan ja luonnon suurkuluttajiin mutta myös elintasosairauksien mallikansakuntina.

Syytä edellä mainittuihin ”hyveisiimme” voi ainakin arvailla. Lienee perustotuus havaittavissa ainakin merkittävältä osaltaan silmäilemällä yhä kasvavien jättimarkettien ruokaosastoja. Ne kertonevat karua kieltään, mihin me länsimaalaiset keskitämme suuren osan myös vapaa-ajastamme. Ikivanha fraasi tosin tuntuu kääntyneen päälaelleen: taidamme elää syödäksemme emmekä Luojan alkutarkoituksenmukaisesti eli että vain söisimme elääksemme.

Jos ylensyönti ja -juonti ovatkin paitsi riittävän ravinnon ”tankkaamista”, on se yhä enenevästi mukava seurustelumuoto ja ruutuviihteen seurannainen. Mehän viihdymme yhä enemmän pehmeillä kotisohvilla ja yhä vähemmän käytämme vapaa-ajastamme jalkaliikuntaan tai kertyneen rasvakerroksemme pudottamiseen.

Olemme herkuttelijoina yltäneet esikuvakansakunnan tasolle liki kaikessa. Rapakontakaiset amerikkalaiset ovat paitsi suolan, sokerin ja kovan rasvan suurkuluttajia myös yliravittuina ja ylilääkittyinä elintasotaitureina.

Olemme keskimäärin toki hyvin lahjakkaita tiedoissa ja taidoissa myös makean ruoan ja suolaisten herkkujen nautiskelijoina. Vatsanpyöreydessäkin lienemme yltäneet Guinnesin ennätyskirjaan heti jenkkien kantapäillä.

Suomalainen tiedeviisas Pekka Puska Pohjois-Karjala-projekteineen sai meitä suomalaisia hillitsemään ruokasuolan käyttöä, mikä lienee isosti kaunistanutkin suonenkovettumistautitilastojamme parempaan suuntaan. Silti yhä tuntuu syntisen suolankäyttösyyllisen maine taakka kehossamme.

Toki etenkin eläinrasvan pannaan julistus on tainnut mennä harakoille, mistä ruokaruudut ja kotiinjaetut paperilehtiset ovat osasyyllisiä houkutuksineen.

Mutta makean-nälkäämme ei näy vähäisessäkään määrin edes lääkärikunnasta päin tulevan kovinkaan paljon ohjeistuksia tai ei ainakaan varoituksia liiemmin. Markettien kassanliepeiset hyllyköt on koristeltu suurilla karkkihyllyköillä. Joulun ym. juhlien tärkeimpiä ostoksia ovat isot suklaarasiat ym. makeat ja makeansuolaiset namut.

Kyltymätön intohimojen toteuttaminen vaatii veronsa: keskivartalon pyöreys on länsimaalaisen hyvinvointikansalaisen ehkä paras tuntomerkki.

Kai on tunnustettava oma syyllisyydentunne vaikka makeutettujen juomien ja karamellien suurkuluttaja en olekaan, että kahvileipä maistuu aina hyvältä ja välttämättömältä. Hammaslääkärini tosin sai sen aikaan, että kahvin juon nykyään vain maidon kera ilman makeutusaineita.

Olen vakuuttunut makeannälän tyydyttämisen vaaroista mutta yhtä lailla kai sokerikasvituotteiden lopettaminen ei vartalopyöreyttä lopeta eikä keinomakea liene yhtään terveellisempi vaihtoehto edes hammaskalustollemme.

Yhtä varma olen siitäkin, ettei lankalaihuuden ihanne ja pyöreävartaloisten terrorisointi ole maailmanparannuksen ykkösasioita.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi