Lukijoilta: Mäkysen tyhmä kysymys

Persukansanedustajallamme Jukka Mäkysellä on vielä paljon opittavaa. Yksi opetus on, että hänen on julkisen toimen hoitajana siedettävä kärkevääkin arvostelua. Häntä saa iskeä kuin vierasta sikaa, kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin. Jos minä esimerkiksi väitän, että Mäkynen on tyhmä, menen sallitun rajan ylitse ja syyllistyn kunnianloukkaukseen. Mutta jos minä julkisesti sanon, että Mäkysen maahanmuuttajien rahansiirtoja koskeva kysymys on tyhmä, käytän vain arvosteluoikeuttani.

Ja niin minä juuri nyt sanon. Tyhmempää kysymystä hallituksen vastattavaksi, kuin Mäkysen esittämä, en muista eduskunnassa tällä vuosituhannella tai yleensäkään esitetyn.

Mäkynen siis esittää, että (somali)maahanmuuttaja ei saisi lähettää kotimaahansa rahaa täällä saamastaan sosiaalituesta. Ajatus on tyypillinen persuajatus: ensi alkuun se tuntuu ihan näppärältä, mutta hieman miettimällä sen pohjaton tyhmyys kyllä avautuu.

Mäkysen esittämä idea kolahtaa kyllä täydellä vauhdilla melkein kaikkiin perustuslain 2. luvussa taattuihin perusoikeuksiin.

Yhdenvertaisuusperiaate ei kerta kaikkiaan taivu siihen, että (somali)maahanmuuttajille säädettäisiin eri laki kuin kantaväestölle.

Liikkumis-, oleskelu- ja elinkeinovapaudet kirahtavat lujaa Mäkysen kuningasajatuksen tiellä.

Edelleen perustuslaki takaa oikeuden sosiaaliturvaan, mutta ei puutu sen käyttöön. Jokaisella on vapaus lähettää pennosensa, niin halutessaan, vaikka hinku-vinku-Intiaan. Tämä vapaus on myös persukansanedustajilla, joten Mäkynen saa halutessaan lähettää myös verovaroista maksetun edustajanpalkkansa esimerkiksi Venäjälle. Mäkysen idea on kuin paluu viinakorttiaikaan, jolloin sossusta ei saanut avustusta muutoin kuin jättämällä viinakortin sinne säilöön.

Kaiken lisäksi Mäkysen idea on mahdoton käytännössä toteuttaa. Kuka sitä valvoisi ja miten.

Jukka Mäkynen on valittu yhdeksi maamme korkeimmista päättäjistä ja demokratiamme vartijaksi. Tässä ominaisuudessa olisi suotavaa, että hän keskittyisi sellaisiin asioihin, johon hän voi vaikuttaa, eikä pikkupolitikointiin kuolleena syntyneillä ideoilla.

En minäkään ole mikään somalimaahanmuuton suosija, mutta kun vahinko on jo tapahtunut, ei sitä näennäistempuilla voi korjata eikä ajan pyörää voi kääntää takaisin. Kotouttamiseen sen sijaan voisi kehittää omaa aktiivimallia tai vastaavaa.

Mäkysen esityksen toteuttaminen vaatisi perustuslain radikaalin muuttamisen sellaiseksi, että sen jälkeen Suomelle tulisi potkut sekä EU:sta että todennäköisesti myös YK:sta. Putinin Venäjästäkö Mäkynen turvan silloin hakee ja sinne sellumme veisi.

Persujen kannattaisi jo lopettaa maahanmuutolla ratsastaminen, koska ne parikymmentätuhatta somalia eivät kokonaisuudessaan merkitse sitä eikä tätä tässä maassa.

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi