Lukijoilta: Maltillinen kannanhoito antaa susialueilla asuville lisäturvaa

Suden kannanhoidollinen metsästys alkaa tammi-helmikuun aikana. Maa- ja metsätalousministeriö lähetti metsästyksen sallivan asetuksen lausuntokierrokselle maanantaina. Esityksen mukaan susikantaa voi harventaa 20 eläimellä enintään neljässä eri laumassa. Kiintiössä eivät ole mukana poliisin määräyksellä lopetetut eläimet tai vahinko- ja turvallisuusperusteiset poikkeusluvat.

Susikanta on Suomessa suurempi kuin kertaakaan viimeisimmän sadan vuoden aikana. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen susien määrä on kasvanut viitenä vuonna peräkkäin. Kesällä susilaumoja oli 35, ja niihin kuului arviolta 300 eläintä. Metsästäjäliitto arvioi vuosi sitten, että kesän pentueiden jälkeen kuluvana syksynä Suomessa saattaisi olla jopa 500 sutta.

Suden elinalue on siirtynyt itäisestä osasta maata kohti länttä, ja tällä hetkellä sen vahvinta esiintymisaluetta ovat Varsinais-Suomi, Satakunta ja Etelä-Pohjanmaa. Kokemukset Suupohjasta, Suomenselältä ja Järviseudulta kertovat, että näin todellakin on. Susien raatelemat kotieläimet ja metsästyskoirat ovat nousseet otsikoihin yhä useammin myös maakunnassa.

EU:n alueella susi on vahvasti suojeltu eläin. Myös Suomessa laji on ollut aiemmin katoamisvaarassa. Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus julkistivat vuonna 2019 Suomen lajien Punaisen listan, jonka mukaan susi on yksi maan erittäin uhanalaisista eläinlajeista.

Suden metsästäminen herättää vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Vihreät havahtuivat tuoreeltaan tuomitsemaan maa- ja metsätalousministeriön esityksen. Ympäristöministeri Krista Mikkonen palautti blogissaan mieleen vuosina 2015–2016 kokeillun kannanhoidollisen metsästyksen, joka hänen mukaansa johti laumojen hajoamiseen ja yksittäisten susien ajautumiseen asutuksen liepeille.

Luonnonvarakeskus selvittelee parhaillaan susikannan suotuisaa suojelutasoa. Työ valmistuu vasta syksyllä 2022, mutta ministeriöllä oli väliraportti käytössään asetusta valmistellessaan.

Kaunis ajatus suden ja ihmisen rinnakkaiselosta ei lohduta vanhempia, jotka lähettävät pienet lapsensa aamuhämärissä koulutielle. Suden raateleman lammaskatraan omistaja pitäisi mieluummin eläimensä ennen kuin ottaisi vastaan korvaukset, jotka hän menetyksestään saa.

Susikannan harventaminen 20 eläimellä ei vaaranna lajia Suomessa. Pahimmilla susialueilla asuvien arkea ja elämää se kuitenkin helpottaa.

Kommentoi