Lukijoilta: Maltti on valttia kuntapäättäjät

Kuntien talous on tänä vuonna poikkeuksellisen heikko koko maassa. Tähän on useita syitä, jotka onneksi ensi vuonna muuttuvat parempaan päin.

Sinänsä järkevä verokorttiuudistus, osittain fiksu tulorekisteriuudistus, kuntien valtionosuuksien lyhytnäköinen leikkaaminen ja pelkästään haitallinen kiky-sopimus lomarahaleikkauksineen ovat tehneet kuluvasta vuodesta kuntien talouden kannalta erityisen.

Verotus tasaantuu loppuvuoden ja ensi vuoden aikana, sillä loppuvuodesta iso osa ihmisistä maksaa korkeampaa veroprosenttia, kun alkuvuoden ovat maksaneet liian pientä tai sitten maksavat ensi vuonna mätkyjä. Tulorekisteriuudistuksen vuoksi taas tälle vuodelle kuuluvia tuloja siirtyy tilitettäväksi ensi vuodelle. Eli rahat tulevat, joskin jälkijunassa.

Rinteen ensimmäinen hallitus antaa kunnille lisää rahaa heti ensi vuodesta lähtien valtionosuuksina. Myös epäreilu, turha ja kuntienkin taloutta haittaava lomarahaleikkaus tullaan siirtämään historiaan, vaikka sitten työtaisteluiden kautta.

Haasteita kunnilla on taloutensa kanssa jatkossakin, mutta tämän vuoden poikkeuksellinen kasauma kannattaa huomioida eikä leikata sieltä mikä tulee myöhemmin kalliiksi, kuten ennaltaehkäisevistä ja hyvinvointia tuovista palveluista.

Malttia siis vaaditaan. Vähintä, mitä kuntapäättäjät voivat nyt tehdä, on lopettaa edellisen hallituksen surkeiden päätösten maksattaminen pienipalkkaisilla kuntien työntekijöillä.

Sini Karjalainen (sd.)

Mustasaari

Kommentoi