Lukijoilta: Mantila oikeassa poliisin salailusta!

Päätoimittaja Markku Mantila puuttui hienosti tärkeään asiaan, poliisin tiedotuskäytäntöön kirjoituksessaan: ”Virtain tapahtumista on kerrottava – ja äkkiä”.

Minäkin olen taannoin kirjoittanut samasta asiasta, ja ihmetellyt jo kauan ollutta poliisin ylisalailevaa tiedotusta.

Yleisenä on se käytäntö, että ei kerrota mitään! Vaikenemista puolustellaan ”tutkinnallisilla syillä”. Monesti olisi todellisuudessa hyötyä kertoa ainakin vähän enemmän, kuin ei mitään.

Kertominen tehostaisi ainakin tärkeiden yleisövihjeiden saantia, kun tiedettäisiin mistä on kysymys.

Ennen kaikkea, kuten Mantilakin kirjoitti, hieman vireämpi virkavallan tiedottaminen hillitsisi hurjimpia huhuja ja tyystin vääriä luulopuheita.

Virtain tapaus edustaa hölmöyttä, kun vilkasliikenteinen kantatie suljetaan useiksi tunneiksi, eikä kerrota tien käyttäjille mistä on kysymys.

Pihoihin kurvaavien poliisiautojen syyt olisi aina myös hyvä kertoa ainakin asukkaille. Voisi saada samalla tietoja, onko esimerkiksi näkynyt mönkijällä tai moottorikelkalla aseen kanssa tms. liikkunutta henkilöä?

Itsekin tein Virtain tapauksesta juttua Jpnews-nettijulkaisuun ja erääseen valtakunnalliseen lehteen. Tietojen saannissa piti täysin turvautua kyläläisille otettujen yhteydenottojen avulla saamiini kertomuksiin.

Ja jos olisin kirjoittanut kaiken mitä sain tietää, niin siitä olisi kertynyt todellinen jännitysromaani. Totuuksien ja satujen sekamelska.

Toivotaan nyt, kun Markku Mantilan ”ärähti” tästä tärkeästä asiasta, että se johtaa aktiivisempaan poliisin tiedotustoimintaan.

Tähänastiset toteamukset vaikka kääntäen: ”Tutkimuksellisista syistä”, kaikkien suomalaisten parhaaksi!

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi