Lukijoilta: Mantilan rakenneuudistus kylmää

Päätoimittaja Markku Mantila esittää sunnuntaina Maan tila -kirjoituksessaan (IP 22.11.) seitsemän teesiä toteutettavaksi kuluvalla vuosikymmenellä.

Ensimmäiseksi päätoimittaja esittää maakuntien kokoisia kuntia. Hän haluaa lehtensä levikkialueelle vain Seinäjoen ja Vaasan kaupungit.

Tällä vältyttäisiin vaaleilla valittavilta kunnanvaltuustoilta, joissa Mantilan mukaan vain kiistellään koulujen olemassaolosta tai teiden kunnossapidosta. Hän saa nämä asiat näyttämään joutavilta.

Seinäjoelta ja Vaasastako nähtäisiin paremmin, miten Evijärvellä tai Kristiinankaupungissa on viisasta hoitaa kuntalaisten asioita.

Mantilan kuntamalli ei demokratiaa kumarra. Kuntien itsemääräämisoikeutta ja kuntalaisten osallisuutta parempana hän pitää hallintovirkamiesten työtä.

Toinen päätoimittajan teesi koskee koulutusuudistusta. Kaikki koulutus tulisi koota Vaasan yliopiston ympärille, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ihan ensimmäisenä pitäisi siirtää Vaasan siipien suojaan.

Kiitos päätoimittajalle, että hän tuo linjansa selkeästi esille. Näemme, että pääkirjoituksena toimenpidelista on paitsi Mantilan henkilökohtainen kannanotto myös lehden virallinen linja.

Olisi mielenkiintoista tietää, ovatko Seinäjoen tai Vaasan päättäjät kiinnostuneita hoitamaan Mantilan kaavailemien suurkuntien asioita. Entä miten suhtautuvat maakunnan asukkaat.

Me allekirjoittaneet, emme usko, että Etelä-Pohjanmaa olisi vauraampi ja sen asukkaat onnellisempia, jos me kaikki asuisimme Seinäjoen suurkunnassa.

Anneli Jäätteenmäki

Maiju Lemettinen

Lapua

Kommentoi